Naknade za bankarske usluge se od 1. septembra vraćaju na stari, viši nivo

Izvor: novaekonomija.rs, 16. avgust 2023 – Za dve nedelje, odnosno 1. septembra, prestaje da važi dogovor između domaće centralne banke i komercijalnih banaka u Srbiji o zamrzavanju cena naknada i provizija, koji je stupio na snagu tokom korona-krize. Pošto ovaj dogovor neće biti produžen, banke će održavanje platnog računa, korišćenje kartica, prenos novca, podizanje novca na bankomatima druge banke i korišćenje čekova moći da naplaćuju po nešto skupljim tarifnicima od pre dve godine – a ubuduće će moći i dodatno da podižu cene svojih usluga.

Podsećamo, prema aktuelnom dogovoru, banke koje posluju u Srbiji su se obavezale da do 1. septembra ove godine svoje usluge zamrznu na nivou koji je važio 1. januara 2021. godine, shodno preporukama Narodne banke Srbije (NBS).

Viceguverner NBS Željko Jović izjavio je na današnjem predstavljanju izveštaja o inflaciji da se „naknade vraćaju na prethodni nivo“, koji je važio pre sporazuma, a da će „svako dodatno povećanje morati da se prijavi“.

„Nema tu povećanja, postoji odmrzavanje i vraćanje na prethodni nivo. Svako novo moguće povećanje predmet je razmatranja od strane NBS i oni su u obavezi da NBS obaveste u definisanim rokovima… Na početku (primene mera) smo registrovali porast prihoda od naknade i provizija, koji je merama NBS na ovaj način kanalisan, a sada uopšte nemamo prihode od naknada i provizija kao značajne generatore porasta ukupnog neto rezultata bankarskog sektora“, naveo je Jović.

On je dodao da se cena paketa računa sa osnovnom platnom uslugom od 150 dinara pa naviše.

„Njega može prihvatiti svaki građanin. Prirodno je da veći stepen bankarskih usluga, ukoliko (klijent) želi da ima posebne račune za plaćanje preko interneta ili povlastice kao što je putno osiguranje (plaća više) i to ništa nije neočekivano“, kazao je viceguverner.

Iz Udruženja banaka Srbije, za Novu ekonomiju prethodno su naveli su da je dogovor još uvek na snazi i da se do sada za poskupljenje nije prijavila nijedna banka

„Svaka banka individualno priprema svoje tarifne stavove. To svakako zavisi od banke do banke i njihove politike, koja će cena usluga biti i kako primenjiva“, naveli su iz Udruženja banaka.

NBS je prošle godine izmenila i propise, pa će banke morati da najave i pravdaju svako podizanje cene usluga centralnoj banci kao regulatoru tržišta.

Rok za prilagođavanje novim cenama je 45 dana pre planiranog usvajanja izmena, što znači da će građani dobiti obaveštenje od svojih banaka kada će novi tarifnici tačno stupiti na snagu.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!