Za popravke i opremu na dva dečja igrališta više od 4,3 miliona bez PDV-a

SMEDEREVO, 16. avgust 2023 – Smederevska Gradska uprava objavila je javnu nabavku za radove na postojećim dečjim igralištima u Dunavskom i parku Tri heroja. Procenjena vrednost je 4.333.333 dinara bez PDV-a, odnosno nešto više od 37.000 evra po današnjem kursu.

Za taj novac, kako se navodi u dokumentaciji koja prati javnu nabavku, izvođač treba da obnovi uništene, razvaljene ili pohabane delove sprava od metala odnosno drveta i preboji ih. U parku Tri heroja treba da instalira i dve duple ljuljaške, za stariju i mlađu decu, duplu klackalicu, kompleks sa toboganima i njihalice za mlađu decu, samostalnu i duplu, kompleks s toboganima za stariju decu i – da popravi informativnu tablu. Treba i da isporuči solarne svetiljke sa nosačima, kao i razvodni orman, koji treba da sadrži „astronomski uklopni časovnik za uključenje i isključenje u skladu sa geografskom širinom i dužinom lokacije i pripadajuće vremenske zone“.

U Dunavskom parku takođe treba da se izvrši reparacija metalnih i drvenih delova opreme za igru, da se preboje postojeće igračke, a u cenu treba, stoji u pratećoj dokumentaciji, „uračunati i potrebne ankere za ponovnu montažu za svaku spravu“. Ovde treba dodati i multifunkcionalni kompleks MS 100, ma šta to bilo, klackalicu, njihalicu, žičaru, njihalice za mlađu decu, kompleks sa toboganom i penjalicama za stariju decu i vrtešku sa pedalama. Ne kaže se da li je u pitanju reparacija postojećeg, ili bi, sudeći po procenjenoj vrednosti, možda reč o postavljanju nove opreme.

Činjenica je da se oprema na dečjim igralištima haba, a i na otvorenom je pa je i njeno propadanje logična posledica atmosferskih uticaja, ali isto tako je i činjenica da je izložena vandalizmu i da najviše i najčešće na taj način strada. Odsustvo vaspitanja i nebriga u kombinaciji imaju, očigledno, posledice u nemalim novčanima iznosima.

Igralište u parku Tri heroja je otvoreno pre godinu i po dana i tada je rečeno da je njegova izgradnja koštala 5 miliona 911 hiljada i 994 dinara. Ono u Dunavskom parku rekonstruisano je i dato deci na radost i upotrebu nekih šest meseci ranije, a to je koštalo 7 miliona i 660 hilјada dinara bez PDV-a. Ako na svakih godinu i po-dve treba da se uloži trećina tih iznosa samo za popravke i obnovu – onda bi zaista trebalo razmisli o njihovoj zaštiti, kada smo već takvi kakvi smo, kamerama ili na neki drugi način. Ovako se „čini lepo“ firmama (a ima ih tek jedna ili dve) koje maltene imaju monopol u toj oblasti i ovakve i slične poslove dobijaju na tenderima u gradovima i opštinama širom Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!