Carinici otkrili osam tona neprijavljene nafte na brodu na Dunavu

4. avgust 2023 – Pored redovnih kontrola na kopnu, carinska služba značajnu pažnju posvećuje i suzbijanju krijumčarenja na rekama. Tako su carinici prošle nedelje, u saradnji sa policijom, tokom kontrole jednog stranog broda na Dunavu u Novom Sadu, u tankovima za pogonsko gorivo otkrili gotovo 8.000 litara nafte koja nije bila evidentirana u dokumentaciji, objavila je Uprava carina.

Da bi došli do profita od razlike u ceni koja nastaje kada se na crnom tržištu proda nafta koja je prethodno nabavlјena po beneficiranim uslovima propisanim za pogonsko gorivo, posade ponekad rizikuju tako što kupe više goriva sa namerom da ga kasnije preprodaju.

Ipak, iskusni carinici mogu da spreče takve zloupotrebe upoređivanjem podataka iz brodske dokumentacije i merenjem stvarne količine goriva zatečenog u tankovima, što je i ovoga puta bio slučaj.

Naime, utvrđeno je da se u tankovima pomenutog broda nalazi 8 tona goriva koje ne postoji ni u jednoj evidenciji.

Epilog koji je ovaj slučaj dobio na sudu je trajno oduzimanje neprijavlјene nafte, uz naplatu novčane kazne u iznosu od 600.000 dinara od odgovornog lica, odnosno kapetana broda.

Informacija i foto: Uprava carina Republike Srbije

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!