Inicijativi „Stop mobilnim telefonima“ priključuje se sve više škola

9. april 2023 – Nakon incidenata u Trsteniku i Smederevu o kojima je brujala cela Srbija a koje je prouzrokovala ili na društvenim mrežama dokumentovala upotreba mobilnih telefona u školama, pokrenuta je inicijativa kojoj se priključuje sve više škola. Posle novosadskih i beogradskih škola, i u Petrovcu na Mlavi, u nekadašnjoj Gimnaziji, a danas Srednjoj školi „Mladost”, pokrenuta je akcija „Bez telefona do školskog zvona”.

Ova inicijativa u Petrovcu na Mlavi je pokrenuta pre nego što je resorno ministarstvo preporučilo školama da pravilnikom urede korišćenje telefona, a Petrovčani su to uradili na svoj način – đacima nisu sasvim oduzeli telefone već su zabranili njihovu upotrebu tokom časova.

Zanimlјivo je da je sve, kako piše Politika, počelo sa odelјenjem koje pohađaju baš učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Od početka godine kod njih je bilo više slučajeva nediscipline na časovima, ometanja nastave, izrečena su dva ukora odelјenskog starešine i više opomena. Često je izvor problema bilo korišćenje mobilnih telefona, da bi na prvom tromesečju i njihov uspeh bio dosta niži od očekivanog.

Roditelјima učenika iz ovog odelјenja predočen je problem, a oni su sami pokrenuli inicijativu da se izrade specijalni ormarići za odlaganje telefona i kazne oni koji to pravilo prekrše. Čak su na sebe preuzeli i da finansiraju njihovu izradu. Pravilnikom je uređeno da učenik na početku časa odloži telefon u svoj ormarić i zaklјuča ga sve do odmora. Proveru vrši nastavnik jer je prednji deo ormarića providan. Ubrzo je pravilo – bez telefona na času – zaživelo u celoj školi, pa su onda nabavlјene kutije u koje ostali đaci odlažu telefone pre časova.

Forum srednjih stručnih škola, podsećamo, pozvao je da se što pre realizuje akcija „Stop mobilnim telefonima“, da se zabrani upotreba mobilnih telefona u školama, a nekoliko osnovnih škola u Beogradu uveliko upražnjava ovu zabranu, đaci telefone u toku nastave drže isključene, osim u posebnim slučajevima.

„Pitamo se zašto direktori i drugi školski organi ne sprovode zaklјučak Radne grupe koji je u interesu svih struktura u društvu. Učenje i rad na času će sigurno biti pobolјšano, a samim tim i disciplina đaka. Uvereni smo da bi ova odluka uticala i na smanjenje nasilјa u školama. Zato apelujemo na sve aktere u sistemu obrazovanja, pa i sindikate i predsednike sindikata da posete organe škola, animiraju ih i predoče im prednosti uvođenja zabrane mobilnih telefona u učionicama. Ako se to ne uradi, ispada da je Radna grupa radila pro forme i da se samo bespotrebno gubilo vreme jer njene odluke i zaklјučke većina direktora i organa u školama ne poštuje i ne ferma ih ni dva odsto“, objavio je Forum srednjih stručni škola na svom sajtu.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!