„Zlatna struna“ za zbirku pesama „Opkoljeno kolo“ Vojina Trivunovića

SMEDEREVO, 3. april 2023 – Nagrada „Zlatna struna“ za najbolјi rukopis neobjavlјenih pesama dodelјuje se autoru Vojinu Trivunoviću za zbirku pod nazivom „Opkoljeno kolo“. Ovu odluku doneo je žiri, a danas je objavila Smederevska pesnička jesen na svom FB profilu.

Nagrada Zlatna struna, podsećamo, dodeljuje se jednom godišnje za najbolji rukopis neobjavljenih pesama pristiglih na konkursu. Za nagradu mogu da konkurišu isključivo autori koji stvaraju na srpskom jeziku.

Nagrada se sastoji od statuete Zlatna struna, rad akademskog vajara Selimira Jovanovića i objavljivanja dvojezične zbirke pesama pobednika konkursa. Laureat će biti predstavljen na ovogodišnjem Festivalu, izbor njegovih pesama odštampan u zborniku Pesnički meridijani Smedereva, dok će zbirka pesama biti objavljena i promovisana na Festivalu 2023. godine.

Vojin Trivunović, rođen je 10. oktobra 1956. godine u Rudićima kod Glamoča. Vrlo rano počeo je da objavljuje pesme u novinama i časopisa. „Male novine“ iz Sarajeva su ga nagradile za poeziju (1970). Prvu pesmu za odrasle objavio je u sarajevskom „Oslobođenju“ (1974). Još kao student u Novom Sadu biran je u Krug najtalentovanijih mladih pesnika (1977). Pored književnog bavio se i novinarskim radom. U Novom Sadu je bio stalni saradnik „Glasa omladine i član Književnog kluba Kulturnog centra Radničkog univerziteta „Radivoj Ćirpanov“ i Književnog kluba pri „Tribini mladih“. Uređivao je i Bilten Književnog kluba pri „Tribini mladih“ u Novom Sadu. Po dolasku u Banjaluku počeo je da objavljuje u „Glasu“, a pisao je i u „Oslobođenju“, „Nezavisnim novinama“, a uređivao je i satirični dodatak „Patka“. Bio je direktor i glavni urednik „Krajiških novina“ Uređivao je novine „Imperijal mač“ i „Kolo“ kao i satirični list „Jazavac“. Bio je i potpredsednik Upravnog odbora Novinsko – grafičkog i izdavačkog preduzeća „Glas Srpske“ u Banjaluci. Prvu knjigu objavio je 1984. godine. Do sada su mu izašle knjige: „Ponavljati gradivo“ (pesme), „Ram za glavu“ (aforizmi), „Od entiteta do blentiteta“ (satira), „Gluvo kolo“ (pesme), „Kroz iglene uši“ (pesme), „Troprstaš“ (roman), „Na posljednjoj liniji obmane“ (pesme), „Ogledalo i slijepac“ (pesme), „Proleteri svih zemalja raziđite se“/ Prilozi za kritiku političke ekonomije društva u tranziciji/ (pesme – ekonomija), „Pjesme“ (ne Esperanto jeziku, zajedno sa Stevkom Kozić Preradović i Rankom Preradovićem), „Ćorkan“ (pjesme), „Grad je spustio kapke“ (izabrane pesme, zajedno sa Duškom Popovićem), „Pelene i zavoji“ (aforizmi), „Čitači tragova“ (izabrane pesme), „Ako Bosna presuši,gđe ćemo se utopiti“ (aforizmi), „Cjedilo“ (pesme), „Čovjek u saksiji“ (aforizmi), „Izgon“ (pesme). Povodom četrdeset pet godina od objavljivanja prve ozbiljne pesme za odrasle u sarajevskom „Oslobođenju“ i trideset pet godina od objavljivanja prve knjige izdao je Komplet odabranih radova u četiri knjige (2020): „Čitači tragova“ (pesme), „Prilozi za kritiku političke ekonomije društva u tarnziciji“ (pesme-ekonomija), „Bombe i upaljači“ (aforizmi), „Vršaj“ (pesme). U čast 180-godišnjice pojave Prvog srpskog bukvara Vuka Karadžića, priredio je i objavio (2007) fototipsko izdanje. Dobitnik je ugledne nagrade „Umovanje zdravog razuma“ (2006) Književne zajednice „Vaso Pelagič“ Banjaluka. Radovi su mu prevođeni na strane jezike i uvršteni su u nekoliko antologija poezije i aforizama. Član je Udruženja književnika Republike Srpske I Srbije. Bavi se i izdavaštvom. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista. Živi i radi u Banjaluci.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!