Nova akcija „Zavrni rukave“ zakazana za 22. april

3. april 202 – Ekološka akcija „Zavrni rukave“ biće nastavljena u subotu 22. aprila. Biće ovo njneo deseto izdanje, a organizatori se nadaju da će biti oboren ranije postavljeni rekord od 2.500 ljudi koji su radili na 54 lokacije u 30 mesta širom Srbije.

„Zavrni rukave“ je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme. Po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je Estonija za jedan dan očistila celu zemlji, kao Let’s Clean Slovenia 2012 kada je 250.000 Slovenaca , dnosno 13% populacije, izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

„Zavrni rukave“ ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena.

U toku je prijavljivanje lokacija na sajtu https://zavrnirukave.rs/

U akciji „Zavrni rukave“ može se učestvovati na dva načina, kao volonter ili kao vođa lokacije. Odgovornosti vođe lokacije možete da vidite ovde.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!