Velika Plana: Iznošenje smeća poskupljuje za 11, prevoz za 12 posto

VELIKA PLANA, 1. mart 2023 – Na juče održanoj 27. redovnoj sednici Skupštine opštine Velika Plana odbornici su odobrili povećanje cena usluge prikuplјanja i iznošenja smeća, koje vrši POR Verner i Veber, od 11 odsto, a odobrene su i više cene prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju, koji obavlja „Jugoprevoz“ iz Velike Plane, za 12 posto.

Pre juče usvojene korekcije, cene usluga iznošenja smeća povećane su u novembru 2021. godine. Prosečno povećanje je iznosilo devet odsto ali je zbog ponovnog razvrstavanja korisnika po kategorijama nekim korisnicima iz privrede to povećanje bilo i drastično veće. U zahtevu, koji je podnela još prošle godine, niška kompanija je tražila da cene budu uvećane 12 odsto

Povećanje od 12 odsto cena prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju stupiće na snagu od 15. marta. Međutim, kako se juče čulo, prevoznik nije čekao odluku Skupštine opštine već je pre mesec dana, bez saglasnosti, na svoju ruku, cene povećao za više od 18 odsto, što je izazvalo revolt građana ali i lokalne samouprave. „Jugoprevozu“ je, kako se čulo,  u junu prošle godine odobreno povećanje od 16 odsto, a oni suse krajem prošle i ove godine u više navrata obraćali Opštini sa zahtevom da se odobri povećanje od novih 25 odsto.

Na ovoj sednici usvojen je lokalni akcioni plan zapošlјavanja u ovoj godini. Za samozapošlјavanje i zapošlјavanje novih radnika kroz ovaj program, kao i javne radove, namenjeno je 7.000.000 dinara iz opštinskog budžeta.

Odbornici su obavešteni da je od 2019. do kraja prošle godine broj nezaposlenih Planjana na evidenciji službe za zapošlјavanje sa 2.951 smanjen na 2039.

Na teritoriji opštine Velika Plana ukupno je zaposleno 10.614 radnika, što je 83 više nego prošle i 221 radnik više nego 2020 godine. Prosečna plata u Velikoj Plani je 60.497 dinara.

U Velikoj Plani posluju 362 privredna društva i 1.572 preduzetnika (42 više nego prošle godine) a registrovano je 2.520 polјoprivrednih gazdinstava, saopšteno je odbornicima.

Informacija: D. Marić, objavljeno na srbijaisrpska.rs, foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!