Od decembra više od 11 hiljada prekršaja u zonama pešačkih prelaza

1. mart 2023 – Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici saobraćajne policije u pojačanoj kontroli saobraćaja u zonama pešačkih prelaza od decembra prošle godine do sada otkrili 10.740 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila u tim zonama, 187 prekršaja nepropuštanja pešaka i 831 prekršaj koji su učinili pešaci.

Određeni broj vozača koji su učinili prekršaje biće sankcionisani naknadno, na osnovu snimaka zabeleženih radarima.

Saobraćajna policija će u narednom periodu intenzivnije snimati brzinu kretanja u zonama pešačkih prelaza bez zaustavljanja vozila, a prekršaji će biti procesuirani naknadno, dostavljanjem poziva vlasnicima vozila.

Tokom 2022. godine u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile na pešačkim prelazima poginulo je 20 pešaka, dok je teško povređeno 246, a lakše 687 pešaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na vozače da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja kako bi mogli blagovremeno da zaustave vozilo i propuste pešake koji nameravaju da pređu kolovoz.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na pešake da kolovoz prelaze isključivo nakon što se uvere da to mogu uraditi na bezbedan način, uključujući i pešačke prelaze i da noću i u uslovima smanjene vidljivosti doprinesu svojoj uočljivosti nošenjem svetloodbojnog prsluka ili drugih reflektujućih elemenata, navodi se u saopštenju.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!