Institut „Batut“: Do sada 17 potvrđenih slučajeva malih boginja

BEOGRAD/SMEDEREVO,26. januar 2023 – U Srbiji je ukupno registrovano 17 slučajeva malih boginja zaključno sa jučerašnjim danom, objavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Potvrđene su morbile kod 16 osoba sa teritorije Smedereva u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Radi se o jedanaest nevakcinisanih mlađih od dve godine i pet odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Pored toga, jedna obolela odrasla osoba je porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe.

Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju.

Iz „Batuta“ podsećaju da je 12. januara Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju u Smederevu. Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji  – prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata, navodis se u saopštenju „Batuta“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!