Kineska Nova godina obeležena na smederevskom gradskom trgu

SMEDEREVO, 25. januar 2023 – Kineska Nova godina, a upravo je počela godina Vodenog zeca po tamošnjem tradicionalnom horoskopu, proslavlja se širom planete, gde god ima Kineza. Smederevo je jedan od pet gradova u kojima je su Vlade Republike Srbije, Ambasada Narodne Republike Kine u Beogradu i Instituta za pojas i put organizovali ovakve proslave u okviru „Karavana na putu svile“. Tako je ove srede na smederevskom centralnom gradskom trgu bilo svega što čini ovakvu jednu proslavu, od vatrometa, igre u tradicionalnim kostimima lavova, specijaliteta kineske, ali i kuhinja drugih zemalja, do kviza sa simboličnim nagradama.

Manifestacija je imala humanitarni karakter; uz dobrovoljni prilog od 200 dinara gosti su dobijali jedan obrok i bezalkoholno piće, a sav prihod od prodaje biće usmeren u humanitarne svrhe, Crvenom krstu Smederevo, odnosno Narodnoj kuhinji. Prikupljeno je čak 372.140 dinara.

Svečanost je prisustvom uveličala i ambasadorka Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Čen Bo, koju je, kao i sve kineske goste, pozdravio gradonačelnik Smedereva Jovan Beč i poželeo im sreću u Novoj godini..

– Želim da vas u Novoj godini prate sreća i opšti napredak, puno energije i snage za nove uspehe i ostvarenje svih vaših snova. Verujem da ćemo, u ime našeg prijatelјstva, bezuslovnom podrškom i razumevanjem, graditi još bolјu budućnost za nove generacije. Još jednom, dragi prijatelјi, srećna vam Nova godina i uživajte u našem gradu – rekao je, na kraju pozdravne reči, gradonačelnik Jovan Beč.

– Proslava Kineske Nove godine postala je tradicionalna kulturna manifestacija u Srbiji, kao i oličenje čeličnog prijateljstva između Kine i Srbije, a grad Smederevo predstavlja simbol našeg čeličnog prijateljstva i naše uspešne saradnje u okviru inicijative „Pojas i put“. Dragi prijatelji, tokom protekle godine, HBIS je uz vašu podršku održao poslovni i proizvodni uspeh uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava. Drago mi je da ova manifestacija predstavlja i humanitarnu akciju prikupljanja sredstava što nam omogućava da podelimo radost praznika sa onima kojima je pomoć potrebna. Gradu Smederevu, našoj zajedničkoj železari, želim uspešan razvoj i svim zaposlenima HBIS-a i građanima Smedereva sve veću sreću u godini Zeca. I Kini i Srbiji želim mir i prosperitet, da živi čelično prijateljstvo Kine i Srbije – rekla je, između ostalog, obraćajući se prisutnima ambasadorka Čen Bo.

Ispred Instituta za pojas i put okupljenima se obratio i Danijel Nikolić, predsednik Skupštine ove organizacije i pomoćnik Generalnog sekretara Vlade Republike Srbije.

– Mislim da niko nije srećniji od nas što je kompanija HBIS došla ovde, što je to prva velika kineska investicija ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope. Zahvalјujući tome investicije su nastavile da se nižu, i to ne samo iz Kine već i sa zapada – naglasio je Nikolić.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!