AZUL: Inicijativa za snabdevanje kruzera električnom energijom

18. januar 2023 – Predstavnici Agencije za upravlјanje lukama održali su sastanak sa privrednim društvom „Đerdap usluge“, lučkim operaterom na međunarodnim putničkim pristaništima u Smederevu i Kladovu.

Na sastanku se razgovaralo o inicijativi Agencije da se na pristaništu u Kladovu uvede snabdevanje kruzera električnom energijom sa obale. Istaknuto je da primeri dobre prakse kruzing industrije iz Zapadne Evrope, u skladu sa energetskim trendovima, pokazuju da postoji potreba za ovakvom vrstom napajanja plovila. Uvođenjem snabdevanja kruzera električnom energijom povećao bi se broj pristajanja u Kladovu i pospešile nautičke sezone u Srbiji.

Predstavnici Agencije najavili su početak projekta „Zaplovi Srbijom“, koji će se baviti dalјim unapređenjem nautičkog saobraćaja. Kladovo je je jedna od lokacija obuhvaćenih projektom, imajući u vidu potencijale za razvoj marine i linijskog saobraćaja.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivira komunikacija između Agencije i lučkog operatera, kako bi se realizovala ova inicijativa, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama..

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!