Badnjaci u parkovima ali, na žalost, i u kontejnerima i na betonu oko njih

11. januar 2023 – Božić se slavi tri dana, a i oni prođoše. Za to vreme, starostavni običaji tako nalažu, ne bi trebalo da se čisti kuća, pogotovo ne metlom, a badnjak bi po Božiću trebalo da se založi. Ali mnogi u gradovima nisu u situaciji da to urade i šta onda…

Badnjak simbolizuje drvo koje su pastiri doneli, a Josif založio u hladnoj pećini, kada se Hristos rodio. Zato se i badnjak loži, a za one koji žive u gradovima, bez peći i kakvog drugog ložišta, ostaje samo da ga iznesu i ostave kod drugog drveća. U pravilu, trebalo bi da se odnese u šumu, ali mnogima u urbanim područjima šume baš i nisu odmah iza ćoška.

Uvrežilo se poslednjih decenija i pravilo da treba da se bar deo badnjaka odnese u portu crkve i tamo doda zajedničkoj vatri koja se nalaže na Badnje veče, a za ono što ostane  važe različita pravila, uostalom kao i za proslave sve do malog Božića.

Neki čuvaju deo pepela od izgorelog drveta, jer se njemu čak pripisuju i čudotvorna, isceljujuća svojstva. Zato je važno da se vatra naloži u očišćenoj peći, kako bi se iz ložišta mogao izvući čist pepeo ritualno „žrtvovanog“ drveta.

Za one u gradu ponekad se savetuje da svoj badnjak, ako nema šume u blizini, odnesu do parka i privežu ga nekim prirodnim koncem za drvo, jer ga tako ga vraćaju u prirodu, da polako istrune sa ostalim lišćem opalim pred zimu. Može da se zadene ili položi uz drvo, kao što možete da vidite na našim fotografijama nastalim ovih dana, ali nikako se ne sme ostavljati na betonu, o kontejnerima i kantama za smeće i da ne pričamo.

Inače, tradicija i verovanje nalažu da se badnjak ostavi bez dodataka s kojima se obučno poslednjih godine prodaju. Trebalo bi da se skinu razne kesice sa žitom, mali džakovi i svi ostali eventualni dodaci – da ostanu samo grana i lišće. Ako ste ga već izneli – onda ništa. Da znate za drugi put.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!