ISSF menja format ekipnih takmičenja i uvodi miks discipline MK oružjem

MINHEN, 16. septembar 2020 – Svetska streljačka federacija (ISSF) je napravila korenite promene u programu šampionata planete. Izvršni komitet ISSF usvojio je novi format ekipnih takmičenja i uveo dve nove discipline  za mešovite parove, saopštio je danas Streljački savez Srbije (SSS).

Do sada se na prvenstvima sveta ekipni plasman određivao na osnovu zbir rezultata sva tri člana tima u pojedinačnim kvalifikacijama. Od 2021. godine borba za ekipna odličja u olimpijskim disciplinama će biti organizovana posebno.

Ova izmena nije potpuna novost u svetu streljaštva, jer od 2018. godine na Evropskim prvenstvima vazdušnim oružjem ekipna takmičenja su odvojena od pojedinačnih, što se pokazalo kao uspešan model.

ISSF je otišla korak dalje, jer prvi put u zvaničnom programu velikih takmičenja će se naći nova ekipna nadmetanja malokalibarskim oružjem (MK puška trostav, MK sportski pištolj za žene i MK pištolj brza paljba za muškarce).

Sem toga, u program šampionata sveta, ali i svetskih kupova i gran pri turnira uvedene su i dve nove miks discipline – MK puška trostav i MK pištolj brza paljba.

Time se broj miks disciplina uvećao. Mešoviti parovi vazdušnim pištoljem i puškom i u gađanju glinenih golubova (trap) su od pre nekoliko godina deo zvaničnog programa takmičenja pod pokroviteljstvom ISSF, a u Tokiju 2021. će debitovati i na Olimpijskim igrama.

Od novih disciplina posebno interesantna bi trebalo da budu ekipna takmičenja u trostavu. U mečevima za medalju svaki strelac tima će gađati iz različitog stava.

Uvođenjem miks takmičenja pištoljem brzom paljbom, ISSF je napravila zaista neobičan  miks. Naime, ova disciplina je olimpijska samo za muškarce, dok se MK pištolj brzom paljbom za žene ne nalazi u programu velikih međunarodnih turnira. Ovu disciplinu ne treba mešati sa brzom paljbom u okviru discipline sportski pištoljem. Takmičarka MK sport pištoljem sve hice ispaljuje u istu metu, dok strelac u disciplini MK pištolj brzom paljbom gađa u pet meta, koje su poređane jedna pored druge.

Uveden je i novi format za ekipna takmičenja u gađanju glinenih golubova. Takođe, utvrđena su i pravila oblačenja tokom mečeva i mnogi drugi detalji.

Prvo Svetsko prvenstvo na kome će se borba za ekipne medalje održati po novom formatu biće juniorski šampionat planete  u Peruu sledeće godine (25. septembar – 10. oktobar).

Sezona Svetskih kupova počinje u martu. Prvi Svetski kup na kome će biti održana miks takmičenja u trostavu i MK pištoljem brzom paljbom je turnir u Nju Delhiju (19 – 28. mart).

Ekipna takmičenja vazdušnom puškom i pištoljem će biti obavezni deo programa i na gran pri turnirama ISSF vazdušnim oružjem. Za sledeću godinu planirana su dva takva turnira – u Rušama (Slovenija), od 13. do 17. januara, i u Osijeku (Hrvatska), od 15. do 19. decembra.

Kad je reč o neolimpijskim disciplinama, ISSF je najavio da će na programu svetskih prvenstava biti i miks takmičenja u gađanju MK pištoljem slobodnog izbora i MK puškom iz ležećeg stava, ako bude dovoljno zainteresovanih za učešće u nadmetanjima.  Pravila za ova dva miksa, koji su bili u programu Evropskog prvenstva malokalibarskim oružjem u Bolonji 2019, još nisu objavljena.

Foto: Streljački savez Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!