JKP Vodovod Smederevo: U Novoj godini nova i cena vode

SMEDEREVO, 1. januar 2023 – Cena vode na novembarskim, ponderisana za pripadajući period očitavanja, kao i na decembarskim računima, u punom iznosu, biće viša za 16,7 procenata, potvrdio je za Podunavlje.info Srđan Stojković, direktor u Javnom komunalnom preduzeću Vodovod Smederevo.

„JKP Vodovod je 31. maja podneo zahtev osnivaču za povećanje cene vode. Odobrenje smo, po odluci Gradskog veća,  dobili 7. novembra za povećanje cene u iznosu od 16,7 procenata, a na osnovu kumulativne inflacije od 2018. do 31.3.2022. godine, u skladu sa podacima iz SL.glasnika RS br.1/2019,2/2020,2/2021 i 4/2022. Cenu vode, inače, nismo povećavali od 2015. godine“, podseća direktor i dodaje da se povećanje cena odnosi samo na kategoriju domaćinstva. Cena za privredu i ustanove je ostala na dosadašnjem nivou, a preporuka je da se u nekom vremenskom roku teži izjednačavanju cena između domaćinstva i privrede.

Stara cena vode, kako nam je potvrdio direktor, za kategoriju domaćinstva je bila 65,68 dinara, a nova će biti 76,65 dinara po kubiku, odvođenje otpadnih voda umesto 24,03 iznosiće 28,04 dinara, bez PDV-a.

Za sve kategorije potrošača, inače, uvedena je i nova naknada u iznosu od 104,69 dinara, bez PDV-a, koja se od decembarskog računa naplaćuje linearno kao fiksna stavka na računu – pogonska spremnost sistema.

„Pogonska spremnost sistema mora da bude obezbeđena 24 sata dnevno, za sve potrošače, bez obzira na količinu proizvedene i isporučene, odnosno potrošene i odvedene vode. Naknada za pogonsku spremnost sistema plaća se po korisniku, za sve grupe korisnika, i za domaćinstva i za ustanove i za privredu,u  jednom iznosu svakog meseca, kao i u mesecima kada nema potrošnje, u iznosu zbira cena za jedan metar kubni usluge proizvodnje i distribucije vode za piće i odvođenja otpadnih voda za sve kategorije potrošača“, objasnio je direktor.

Šta to konkretno znači?

„To znači da sistem mora da bude spreman 365 dana, besprekorno. Da li korisnik troši vodu ili ne, sistem mora da bude spreman. Da li neko boravi u objektu ili ne, na duži i li kraći period, sistem mora da bude spreman. Za nas to znači da moramo da obilazimo taj priključak 365 dana, da vodimo računa i održavamo sistem, popravljamo i držimo ga u ispravnosti, zajedno sa celokupnim sistemom vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda, počev od izvorišta sve do krajnjeg korisnika, sve mora da bude ispravno 24 sata. Rezervoari moraju da budu puni u svakom trenutku, pumpe moraju da budu besprekorne, sa takozvanom ‘toplom rezervom’, navodi direktor i dodaje da ovo jeste novost za Smederevo, ali ne i za Srbiju, u kojoj je već 28 gradova to uvelo i kod njih se cena kreće do 237 dinara, a za smederevske korisnike će iznositi 104,69 dinara.

Prema kalkulaciji koju su pravili u ovom preduzeću, ovim poskupljenjem će, na primer, za četvoročlanu porodicu sa prosečnom potrošnjom od 4 kubika po članu, cena biti uvećana za oko 239,68 dinara, plus 104,69 dinara za pogonsku spremnost sistema.

„Važno je da podsetimo korisnike da već pet godina nema restrikcija, nema obustave, uredno je vodosnabdevanje. Imali smo tri letnja perioda sa temperaturama višim od 40 stepeni,  nije bilo problema u vodosnabdevanju. Zatim, nemamo više zagušenja ili pravih poplava kao nekad, kad su bila jezera kod pumpe prema Beogradu, ili kod banke u blizini glavne pošte. Nema više izletanja šahtova kod autobuske stanice, kod Heroj Srbe i na drugim mestima u centru. Radili smo na tome nekoliko godina i uredili sistem da naš korisnik bude siguran. Na kraju, naše preduzeće je i osnovano da uredno vodom snabdeva grad i da odvodi sanitarne otpadne vode. To je izuzetno važno za naše korisnike“, zaključuje direktor Stojković.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!