Najezda smrdibuba – odakle dolaze i dokle će to da traje?

Izvor: nationalgeographic.rs ,17. oktobar 2019 – Svedoci smo prave najezde smrdibuba koja traje već neko vreme. Ove godine uslovi su bili pogodni za brojnost ovih insekata, a naše domove su okupirale zato što im je potrebno sklonište od predstojeće zime.

Stručnjaci kažu da ćemo morati da ih trpimo do prvog mraza.

Pre zime smrdibube traže toplo i suvo mesto kako bi ušle u dijapalans – stanje hibernacije – koje traje do proleća. Ovi insekti će na otvorenom prezimiti u mrtvim stablima, ali često kroz otvorene prozore i vrata nalaze svoj put unutar domova ljudi. 

Kada jednom uđu unutra, smrdibube su letargične, zuje okolo zahvaljujući svom stanju hibernacije. Ali u divljini ovi insekti su dobri letači. Istraživanje je pokazalo da smrdibube mogu da pređu oko dva kilometra u roku od 24 sata.

Smrdibube ne bodu i ne grizu. Njihov glavni odbrambeni mehanizam je njihov smrdljivi sprej. Mada, neki ljudi mogu imati alergijske reakcije, uključujući rinitis, konjunktivitis ili dermantitis od toga što smrdibube prskaju.

Postoji oko 5.000 vrsti smrdibuba, insekata u obliku štita koji pripadaju porodici Pentatomidae. Jedna od najzloglasnijih iz ove porodice je braon smrdibuba (Halyomorpha halys). Njujorker je opisao ove insekte kao „najštetnije, najdosadnije i verovatno najružnije“ od svih smrdibuba.

https://www.nationalgeographic.rs/vesti/12786-5-stvari-o-smrdibubama-koje-bi-trebalo-da-znate.html?fbclid=IwAR38qMnBPYHOVuahwUwb2oCYoMuEAFubLVQYty0h6tx1T3UM-j3tLca2uuY

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!