Vuk Karadžić stigao u Beograd, nakon restauracije u Smederevu (video)

BEOGRAD, 26. decembar 2022 – Nakon mesec i po dana restauracije u ateljeu smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića, spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću danas je vraćen na svoje mesto, na postament na raskrsnici beogradskih ulica Kralja Aleksandra i Ruzveltove.

Spomenik je 7. novembra skinut i poslat u Smederevo gde je, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića, obnovljen i osvežen. Inače, to je i dan kada je svečano i otkriven u prisustvu gradskih zvanica i stanovnika Beograda pre 85 godina, 1937. godine, povodom stopedesetogodišnjice Vukovog rođenja. Spomenik je delo je značajnog srpskog vajara Đorđa Jovanovića, a zbog svojih kulturno-istorijskih vrednosti proglašen je  za kulturno dobro Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 1965. godine.

Zoranu Kuzmanoviću nije ovo bio prvi ovakav posao. U njegovom ateljeu na Jugovu, podsetimo, pre dve godine je restaurirao čuvenog Pobednika sa Kalemegdana, svojedobno je učestvovao i u obnovi devastiranog i na 22 komada polomljenog spomenika dečaku s Čukur česme u Dobračinoj ulici. Radio je već i na Kalemegdanu sličan posao, pored Pobednika još jedno Meštrovićevo remek delo, restauraciju Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Obnovio je i skulpturu Žetelica u Topčiderskom parku, biste Dositeju Obradoviću, Josifu Pančiću, spomen obeležja srpskog vojničkog groblja u Tunisu, spomenika Palim Šumadincima u Kragujevcu, reljefa na spomeniku posvećenom narodnooslobodilačkoj borbi na Iriškom vencu, a i još jednog Vuka Karadžića, onog na zgradi Treće beogradske gimnazije.

Video: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, foto: printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!