Srpska pljeskavica među 100 najboljih jela na svetu u 2022. godini

26. decembar 2022 – Čuveni portal tasteatlas.com objavio je poredak sto najboljih jela na svetu u 2022. godini, na osnovu glasova 100.000 korisnika, a na listi se našla i naša pljeskavica. Do duše, na 99. mestu, ali s obzirom kakva je konkurencija bila i ovo je za respekt.

Zanimljivo da je za uzorak uzeta pljeskavica iz Novog Sada, a ne neka sa juga Srbije, ali oni koji su glasali na sajtu bili su ti koji biraju. Da sve bude gore, na fotografiji je, kao što možete da vidite, pljeskavica prekrivena ajvarom, daj Bože ljutim, u suprotnom zaista nema opravdanja za takvo svetogrđe. Da su jeli, kako običaji na ovim našim prostorima zapovedaju, s lukom ili kajmakom, sigurno bi ocena od 4,47 bila bolja, samim tim i plasman.

Od komšijskih specijaliteta na listi su se našli samo ćevapi, i to oni iz Mostara, a ne recimo iz Sarajeva ili Banjaluke.  Bosanski ćevapi, u ovom slučaju i hercegovski, nalaze se na 63. mestu.

Inače, prvo mesto odneo je nama ne baš preterano poznat kineski kare. Reč je o jelu sa karijem, koje je, gle čuda, poteklo iz Japana, ali su ga Kinezi prihvatili kao svoje i jedno je od najpopularnijih u toj zemlji, piše tasteatlas.com.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!