Spomenik Vuku Karadžiću biće restauriran u Smederevu

BEOGRAD/SMEDEREVO,  8. novembar 2022 – Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda saopštio je juče da počinju radovi na sanaciji i restauraciji Spomenika Vuku Karadžiću, a ovaj posao poveren je Umetničkoj radionici Kuzmanović iz Smedereva, pišu „Novosti“.

Spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, na uglu Ruzveltove ulice i Bulevara kralja Aleksandra, svečano je otkriven 7. novembra 1937. godine, povodom proslave stopedesetogodišnjice Vukovog rođenja. Delo je istaknutog srpskog skulptora Đorđa Jovanovića. Zbog svojih kulturno-istorijskih vrednosti, Spomenik Vuku Karadžiću utvrđen je za kulturno dobro 1965. godine.

Ateljeu Zorana Kuzmanovića, akademskog vajara, na Jugovu neće biti prvi ovakav posao, pre dve godine je restaurirao čuveni Spomenik pobedniku sa Kalemegdana, o čemu ste mogli da se informišete i na stranicama ovog portala. Svojedobno je učestvovao i u obnovi devastiranog i na 22 komada polomljenog spomenika dečaku s Čukur česme u Dobračinoj ulici, a radio je već i na Kalemegdanu sličan posao, takođe Meštrovićevo remek delo, restauraciju Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Obnovio je i skulpturu Žetelica u Topčiderskom parku, biste Dositeju Obradoviću, Josifu Pančiću i Vuku Karadžiću na zgradi Treće beogradske gimnazije, spomen obeležja srpskog vojničkog groblja u Tunisu, spomenika Palim Šumadincima u Kragujevcu, reljefa na spomeniku posvećenom narodnooslobodilačkoj borbi na Iriškom vencu…

Foto: Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda

Skorašnji članci

error: Content is protected !!