Građani ozbiljno shvatili poziv na štednju struje, izgleda ne i vlast

8. novembar 2022 – Potrošači u Srbiji su ovog oktobra, prema podacima koje je saopštila Elektrodistribucije Srbije, potrošili 14,34 odsto manje struje nego istog meseca 2021. godine. U distributivnom području Kragujevac, kome pripadaju i Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana, u oktobru je potrošnja bila 148 miliona kilovat časova, 13,86 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Vlada Srbije, podsećamo, preporučila je Elektroprivredi Srbije da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun od 1. oktobra do 31. marta 2023. godine. Popusti će se primenjivati, kako objašnjavaju iz EDS, na obračun za tekući mesec, koji sadrži utrošenu energiju, trošak snabdevača i obračunsku snagu.

I dok su građani očigledno ozbiljno shvatili poziv na štednju, ministarstva koja se nalaze u Nemanjinoj 22-26, po objavljenim podacima, smanjila su potrošnju kilovata za svega 4,64 odsto, a skromna ušteda električne energije od 3,56 odsto bila je u Palati Srbija na Novom Beogradu. Sveukupna ušteda struje u tim državnim organima bila je u septembru tek 6,24 odsto, prenosi biznis.rs.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!