Elektronsko podnošenje registracione prijave za upis založnog prava

28. oktobar 2022 – Agencija za privredne registre je na svom portalu sa eServisima omogućila i elektronsko podnošenje zahteva putem aplikacije „eZaloga“. U okviru projekta „Usluge razvoja i uspostavljanja informacionog sistema za Registar založnog prava“ izrađen je novi, moderniji softver za vođenje ovog elektronskog registra, čija je inicijalna verzija uspostavljena još 2005. godine, navodi e u saopštenju Agencije za privredne registre.

Usluzi „eRegistracija“ pristupa se preko Sistema za centralizovano prijavljivanje korisnika Agencije, a sve informacije, sa video i pisanim uputstvom za korisnike, objavljene su na internet stranici Agencije: Usluge/eServisi/eRegistracija u Registru založnog prava.

Među predmetima, na kojima je registrovana zaloga, najzastupljena su vozila (35,10%) i to  poljoprivredna i različita druga vozila, prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava (29,50%), mašine i oprema (22,10%) i životinje (1,40%), dok ostale pokretne stvari čine 11,90%.

Banke su najčešći založni poverioci (72,40%), za kojima slede privredna društva (13,50%), a među poveriocima su i Poreska uprava (2,90%), fizička lica (3,30%), preduzetnici (0,20%) i ostala lica koja ne pripadaju ni jednoj od navedenih kategorija.

U strukturi dužnika, najzastupljenija su privredna društva (50,30%) i fizička lica (40,90%). Preduzetnici su zastupljeni u 7,70% slučajeva. Zalogodavac je u čak 90% slučajeva istovremeno i dužnik obezbeđenog potraživanja.

Po završetku trećeg kvartala, u Registru založnog prava na pokretnim stvarima i pravima bila su aktivna 193.432 založna prava, dok ukupna vrednost potraživanja, koja su njima obezbeđena, iznosi oko 87,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju APR-a.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!