Od 2035. u EU zabranjena prodaja vozila sa unutrašnjim sagorevanjem

28. oktobar 2022 – Članovi Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su u sinoć dogovor o zakonu koji od 2035. godine predviđa prestanak prodaje novih vozila s motorom na unutrašnjim sagorevanjem, bilo benzinaca ili dizelaša, objavio je jutros Rojters.

Tim zakonom biće zabranjena prodaja svih novih automobila, kombija i ostalih vozila na benzin ili dizel u zemljama Evropske unije, a očekuje se da oni budu zamenjeni električnim vozilima.

Ova zabrana je samo deo paketa EU u vezi sa klimatskim promenama, čiji je cilj smanjenje emisija štetnih gasova za 55 posto do 2030. a u poređenju sa nivoom koji je bio 1990. godine.

Automobilska industrija direktno ili indirektno zapošljava više od 13 miliona Evropljana, ili sedam odsto tržišta rada EU, prema Evropskom udruženju proizvođača. Zbog to je, pod pritiskom nekoliko zemalja, pre svega Nemačke, u tekst uneta i mogućnost alternativnih tehnologija, kao što su sintetička goriva ili hibridni motori, sve pod uslovom da to omogući postizanje cilja potpunog eliminisanja emisije štetnih gasova iz vozila.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!