Danilo Trbojević o „Društveno-političkom životu vampira na Balkanu“

SMEDEREVO 25. oktobar 2022 – „Društveno-politički život vampira na Balkanu“ tema je predavanja koje će ovog utorka biti održano u Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu, a predavač je  dr Danilo Trbojević, etnolog i antropolog, istraživač saradnika Etnografskog instituta SANU. Početak je zakazan za 19 časova, a ulaz je slobodan.

Rezultati istraživanja su povezani i sa terenskim ispitivanjima koje je Danilo Trbojević obavio u selima u Srbiji, gde je stečen dragocen materijal za tematizaciju predstava o vampirima i njihovom mestu u životu seoskih zajednica, ali i sa percepcijama tog motiva u urbanim sredinama, a obuhvataju i video zapise sa terena.

Danilo Trbojević je sve nivoe akademskih studija završio na Odelјenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Doktorirao je sa tezom Društvena i politička instrumentalizacija predstava o vampiru na Balkanu: prilagodlјivost besmrtnog motiva. Glavna interesovanja i teme istraživanja dotiču se antropologije narodne kulture, savremenih oblika religioznosti i alternativnih religijskih sistema, potkulture, politika identiteta. tanatologije, kulture straha i političke antropologije, kulture sećanja i vizualne antropologije. Kao istraživač, Trbojević je sprovodio više terenskih istrtaživanja. Učesnik je brojnih naučnih skupova, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Portugalu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!