Zoran Cvetković upecao šarana-rekordera na Dunavu u Smederevu

SMEDEREVO, 25. oktobar 2022 – Noćas, nešto nakon jedan čas po ponoći, ispod Smederevske tvrđave, stotinak metara od ušća Jezave u Dunav, Zoran Cvetković je upecao šarana, divljaka – kako to ribolovci kažu, teškog čak 39,2 kilograma.

– Tu imamo vikendicu i tu sam sa obale pecao. Bogami, naglo je povukao i sa još dva drugara borili smo se jedno pola sata, dok se nije umorio. Prvi put ga promašim meredovom, drugi put mi polomi meredov, jedva ga izvukosmo. K’o džak cementa da smo vadili – priča Zoran Cvetković.

Zoran pretpostavlja da je šaran možda čak i stariji od njega, a on ima 63 godine, jer šarani, po teoriji, rastu 600 grama na godinu.

– Hteo sam da ga pustim, ali je prilično iskrvario, izudarao se po betonu… Danas ćemo da vidimo u kakvom je stanju. Grehota je i da ga pustimo pa da ugine – priča Zoran.

Inače, do sada je za rekordera, u poslednje vreme, otkada se vodi tačna evidencija a ne ribolovačke priče, važio na Dunavu upecan šaran kod Apatina 2007. godine, koji je imao 27 kilograma. Na Velikoj Moravi je 2013. ulovljen je šaran težak čak 35,5 kila, a svetski rekorder je 47,8 kilograma, upecan u Mađarskoj. Pitanje koliko je ovaj ulov validan, s obzirom da se to desilo na komercijalnom jezeru Euro-aqua. koje se nalazi u neposrednoj blizini poznatog jezera Balaton, a da vlasnici jezera kontinuirano hrane šarane kvalitetnom hranom kako bi postigli što veće težine. Ribolov je dozvoljen samo članovima kluba, ulovljenu ribu treba ribolovci da vratie neozleđenu u jezero u roku od 5 minuta, a i zabranjeno je fotografisanje s ribom na obali u stojećem položaju, navodno zbog opasnosti od njenog pada iz ruku riblovca.

U svakom slučaju, ovaj smederevski šaran zaslužuje mesto u istoriji.

Foto: privatna arhiva

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!