Otvaranjem 52. Likovne kolonije Pokajnica počeli 31. Voždovi dani

VELIKA PLANA, 24. jul 2022 – Izložbom radova nastalih na prošlogodišnjoj i otvaranjem ovogodišnje, 52. Likovne kolonije Pokajnica, juče je u Velikoj Plani počela 31. po redu manifestacija „U slavu velikog vožda“, kojom se obeležava godišnjica smrti vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa, koji je ubijen u Radovanjskom lugu.

Na ovogodišnjoj izložbi publika može da vidi radove Marije Zdravković iz Beograda, Ivana Ivkovića iz Velike Plane, Filipa Ristića iz Grocke, Gorana Jovanovića iz Knjaževca, Krasimire Drumeve i Diane Miteve iz Bugarske i Greba Greja iz Engleske.

Voždovi dani se nastavlјaju danas u Radovanjskom lugu, od 10 do 17 sati, nadmetanjem kulinara pod nazivom „Karađorđevi dani gurmanluka“.

Centralni dan manifestacije je utorak 26. jul, koji će početi služenjem svete liturgije i rezanjem slavskog kolača u crkvi Zahvalnici u Radovanjskom lugu. sledi opelo na mestu gde je Karađorđe počivao, dok njegovi posmrtni ostaci nisu preneti na Oplenac.

Posle opela glumci Narodnog pozorišta u Beogradu Lepomir Ivković i Dušan Simić odigraće deo predstave „Preispitanije života i dela Crnog Đorđija – Karađorđa“.

Informacija i foto: D.M.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!