Prugom Jajinci – Mala Krsna nakon tri godine krenuli teretni vozovi

23. jun 2022 – Na pruzi Jajinci – Mala Krsna juče su ponovo pušteni u rad infrastrukturni kapaciteti i uspostavljen je teretni železnički saobraćaj na ovoj deonici niške pruge. Nakon što je obavljen tehnički pregled radova izvedenih na glavnoj opravci pruge Jajinci – Mala Krsna, organizovan je saobraćaj teretnih vozova na ovoj deonici, saopštila je Infrastruktura železnica Srbije a.d.

Uz ovo saopštenje ide i upozorenje da su završni radovi duž deonice Jajinci – Mala Krsna još uvek u toku. Zbog toga automatski putni prelazi na ovoj pruzi u Belom Potoku, Vrčinu, Malom Požarevcu, Dražnju, Umčarima i Živkovcu još uvek nisu stavlјeni u funkciju i smatraju se neobezbeđenim. Putni prelaz u stanici Jajinci se ukida i drumska vozila tu ne mogu preći preko pruge.

Infrastruktura železnice Srbije zato apeluje i upozorava sve učesnike u drumskom saobraćaju da na putnim prelazima između Jajinaca i Male Krsne voze pažlјivo, budu oprezni i poštuju propise i vertikalnu drumsku signalizaciju.

Ovo je posebno značajno ako se ima u vidu da se železnički saobraćaj između Jajinaca i Male Krsne nije odvijao pune tri godine.  Naime, radovi na rekonstrukciji pruge Jajinci – Mala Krsna počeli su 30. maja 2019. godine, a odvijali su se u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na ovom delu niške železničke magistrale.

Izvođač radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Jajinci – Mala Krsna je konzorcijum francuske kompanije „Kolas“ i srpske „Energoprojekt niskogradnja“. Radovima je bila obuhvaćena rekonstrukcija ukupno 68,8 kilometara koloseka, građevinske infrastrukture i elektrotehničkih postrojenja, od čega je dužina same deonice 59 kilometara, a staničnih koloseka 9,8 kilometara. Ugovorom su bili obuhvaćeni i radovi u osam stanica, šest stajališta, tri tunela i na dva mosta. Ugovorena vrednost posla iznosila je 39,2 miliona evra, od čega je vrednost radova na pruzi Jajinci – Mala Krsna iznosila 30,3 miliona evra, dok je rekonstrukcija železničke infrastrukture u stanici Mala Krsna iznosila 8,9 miliona evra. Finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Informacija i foto: Infrastrukture železnica Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!