Tribina povodom sprovednog konkursa za spomenik despotu Đurđu

SMEDEREVO, 20. jun 2022 – Učesnici tribine, upriličene povodom sprovedenog Konkursa za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću, večeras su u smederevskom Centru za kulturu izneli svoja razmišljanja u vezi sa učešćem u radu žirija i izrazili zadovoljstvo transparentnošću čitavog procesa.

Podsetimo, Konkurs za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću u Smederevu Grad Smederevo je raspisao u novembru 2021. godine.

Povod za sprovođenje konkursa je pokrenuta inicijativa Grada Smedereva za podizanje spomenika despotu, na osnovu koje je obrazovana Radna grupa sa zadatkom pripreme, praćenja i koordinacije aktivnosti na realizaciji inicijative. Grad Smederevo se na predlog Radne grupe opredelio za sprovođenje umetničko-vajarskog konkursa kako bi se došlo do najkvalitetnijeg rešenja spomenika, koji treba na dostojanstven način da ukaže na istorijski i simbolički značaj despota Đurđa Brankovića za grad i izrazi poštovanje savremene epohe prema njegovoj ličnosti i delu.

Za lokaciju spomenika određen je prostor Trga Republike u Smederevu.

Konkurs je raspisan kao pozivni i na učestvovanje je pozvano ukupno sedam autora- vajara, u prvom redu iz Smedereva – tri umetnika koji su izrazili spremnost da učestvuju, kao i četiri umetnika sa teritorije Srbije, koji imaju značajne ostvarene rezultate u realizaciji javnih spomenika. Svi pozvani autori su se odazvali pozivu i dostavili svoja konkursna rešenja. Konkurs je završen 18. aprila ove godine predajom konkursnih radova ovih autora.

Žiri je radio u sastavu: prof.dr um. Milorad Mladenović, akademski slikar i dipl.anž.arh, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, predsednik, dr um. Mice Poptsis, akademski vajar, redovni profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu – Fakulteta likovnih umetnosti u penziji, član, dr Snežana Cvetković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik u Muzeju u Smederevu, član, Dejan Radovanović, arheolog, konzervator-savetnik, v.d. direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, član, Tatjana Gačpar, arheolog, musejski savetnik, direktor Muzeja u Smederevu, član, Vladislava Živanović Ristović, dipl.inž.arh, glavni urbanista grada Smedereva, član – predstavnik raspisiva i akademik prof. dr Momčilo Spremić, istoričar, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Filozofskog fakulteta u penziji, počasni član i stručni savetnik žirija. Svi su, osim akademika Spremića bili učesnici večerašnje tribine.

Održane su tri plenarne sednice na kojima je žiri izvršio verifikaciju i pregled sadržine dostavljenih radova, sproveo pojedinačnu i ukupnu diskusiju o predloženim rešenjima, sačinio uži izbor radova za nagrađivanje i doneo odluku o dodeli prve nagrade i dve ravnopravne druge nagrade za idejno rešenje spomenika despotu.

Prva nagrada je dodeljena konkursnom radu autora Zdravka Joksimovića.

„Mislim da je Đurađ Branković znatno važnija ličnost, ne samo za Smederevo, već za Srbiju, pa je bila velika odgovornost raditi. Konkurs je bio od samog starta potpuno transparentan i bilo mi je zadovoljstvo da učestvujem na konkursu na kojem je sve urađeno onako kako su se nekad radili konkursi, pre 20-30 godina. U isto vreme, to je bila i velika odgovornost“, rekao je pored ostalog prvonagrađeni autor.

Svi konkursni radovi su u vlasništvu Grada Smedereva, čulo se večeras, a do kraja nedelje biće izloženi u foajeu Centra za kulturu. Obavezno pogledajte!

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!