Više od pola kontrolisanih vozača autobusa i kamiona činilo prekršaje

20. jun 2022 – Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je tokom pojačane kontrole saobraćaja autobusa i teretnih vozila utvrđeno da je više od polovine vozača počinilo prekršaje, a najveći broj se odnosio na prekoračenje vremena upravljanja vozilom i tahograf.

Saobraćajna policija je od 13. do 19. juna, kao deo velike ROADPOL međunarodne akcije, u kojoj je učestvovalo 30 evropskih zemalja članica ove organizacije, na srpskim putevima kontrolisala ukupno 13.486 vozača autobusa i kamiona, a otkriveno je 8.260 prekršaja.

Od 1.460 kontrolisanih vozača autobusa, prekršaj je počinilo njih 727. Od tog broja, 301 vozač je sankcionisan zbog prekršaja koji se tiču vremena upravljanja i tahografa, 281 zbog prekršaja u vezi sa dokumentacijom vozača i autobusa, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 121 vozač.

Najviše vozača autobusa sankcionisano je na teritoriji policijskih uprava u Kragujevcu, Subotici i Jagodini.

Od kontrolisanih 12.026 vozača teretnih vozila, prekršaj je učinilo 7.533, od kojih su 2.113 vozača sankcionisana zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, 1.115 zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 931 vozač.

Njih 299 sankcionisano je zbog prekoračenja brzine, a iz saobraćaja je isključen 31 vozač zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i pet vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Zbog tehničke neispravnosti ili nepropisno obezbeđenog tereta iz saobraćaja su isključena 24 teretna vozila, navodi se u saopštenju MUP-a.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!