Misterija: Kako to Železara EPS-u pet godina duguje u dinar isti iznos?

25. maj 2022 – Proteklih dana na društvenim mrežama podiglo se dosta prašine oko cifara prvo objavljenih u „Blicu“, potom i na portalu nova.rs, najvećih dužnika za struju. Ubedljivo prvo mesto drži Železara Smederevo sa dugom od 4.669.796.056 dinara – u popularnijoj valuti to je tek nešto malo manje od 40 miliona evra. Kao i obično, nije sve baš tako, u celoj priči izgleda samo je brojka tačna, mnogo toga bi, da je sreće, moralo još da se objasni, od strane nadležnih. Ama se tome ne nadamo.

Naime, ovo dugovanje glasi na Železaru Smederevo – u stečaju. Kada su Kinezi svojedobno kupovali Železaru sačinjen je ugovor na čak 1.170 strana! Ono, jeste da je trojezični, na srpskom, engleskom i kineskom, ali se, kako to obično biva u takvim slučajevima, išlo u, što bi naš narod rekao, „sitna crevca“. Ugovor neko vreme nije bio dostupan javnosti, ali sada jeste, pa ako imate viška vremena i strpljenja evo linka na kome možete da ga pogledate. Elem, u najkraćem, Kinezi su za 46 miliona evra pazarili Železaru, uključujući svu imovinu, zemljište, pogone, opremu, licence i sertifikate, započete poslove i potraživanja… Naravno i radnike, obavezali su da neće da otpuštaju. Preuzeli su sve – izuzev dugovanja. A takvih nije bilo malo, na prvom mestu sa onim prema EPS-u. Jer, ima tu nekoliko godinica od odlaska U.S. Steel-a do dolaska kineskog vlasnika, tokom kojih se država batrgala sa smederevskim gigantom, uključujući i epizodu sa čuvenim slovačkim ekspertskim timom, kome je Železara data na upravljanje,ispostavilo se, da bi se dugovi samo uvećali.

Što se Kineza tiče… Logično, ko bi dao 46 miliona evra za nešto što su Amerikanci koju godinu ranije istoj toj državi prodali za 1 (jedan) dolar. I još da preuzme dugove koji prevazilaze tu cenu – 46 miliona vera ne jedan dolar. Naravno da tu, sa aspekta kineskih prijatelja, ima i drugih motiva, ulazak u Evropu kroz (mala)balkanska vrata, prodor na do tada za njih zaključano evropsko tržište čelika, „Put svile“ i sl. Nebitno. Jer sad priča, što se nas „nekineza“ tiče, ima novi zaplet, gledajući datume i dugovanja, koje je država prodajući Železaru velikodušno preuzela na sebe. Železara je Kinezima prodata zvanično 18. aprila 2016. Firma tog naziva ali sa dodatkom „d.o.o u stečaju“, na koju glase dugovanja, uključujući i to prema EPS-u, bankrotirala je 5. marta 2019. Vakuum od bezmalo tri godine.

Pretpostavka, pošto je reč o firmi sa par zaposlenih, sa isto toliko kancelarija, da sve i da se EPS kapricira da utera dug – ne bi imao kako i od čega.

Ipak, ono što prosečnog čitaoca portala i posetioca društvenih mreža, na kojima se ovo, sa dugovanjima za struju firmi, danima pretumbava, od svega do sada pobrojanog i pomenutog najviše zanima jeste, verovatno, činjenica iz naslova – kako to da je dug Železare za struju od 2017. do danas u dinar isti? Gde su tu kamate, izvršitelji, pretnje isključenjem struje… Sve ono s čime se oni suočavaju ako istom tom EPS-u budu ma koliko dužni. Nije za utehu, ali isti slučaj je i sa ostalim državnim firmama koje su na spisku 20 najvećih dužnika. Neke su u posmatranom periodu smanjile dug, ali većina ga je uvećala. I bez kamata. Kako i zašto je to tako? Da li je država najvećim milionskim dužnicima majka, a onima od nekoliko hiljada dinara dugs maćeha? Na to nema valjanog odgovora, pa ne može da bude ni u ovom tekstu.

Foto/ilustracija: Agencija za privatizaciju + „Blic“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!