Proslavljeni golgeter pazario deo Ninićevog hotela za 200 hiljada evra

SMEDEREVO, 5. maj 2022 – Galerija Ninić, bar onaj deo koji je bio u javnoj svojini, našao je novog vlasnika. To je proslavljeni golgeter Aleksandar Mitrović koji je ovaj prostor kupio za 200 hiljada evra, navodi se pored ostalog u obrazloženju odluke o otuđenju iz javne svojine ovog prostora u centru grada, površine 328 metara kvadratnih, odnosno 3/24 njenog dela, koju su na današnjoj sednici doneli odbornici u Skupštini grada Smedereva.

Jedna od najzanimljivijih rasprava tokom današnje sednice vodila se u vezi sa usvajanjem Odluke o donošenju Lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti u gradu Smederevu za period od 2022. do 2024. godine.

LAP podrazumeva uvođenje rodne perspektive u svim oblastima i aktivnostima, smanjivanje ekonomske nejednakosti između muškaraca i žena, uvođenje politike jednakih mogućnosti i bolje korišćenje ženskih resusrsa za razvoj, prevenciju i unapređenje bezbednosti žena u zajednici, uvođenje politike jednakih mogućnosti i bolje korišćenje ženskih resursa u sportu i obrazovanju, smanjenje diskriminacije od strane institucija prema LGBT osobama i njihovim porodicama.

Opozicija je kritikovala ovaj dokument, posebno konzervativno nastrojeni odbornici desne orijentacije.

„Trudićemo se da ovaj plan ne bude mrtvo slovo na papiru. Čuli smo i dosta sugestija i nastojaćemo da ih unesemo u realizaciju plana. Žena jeste stub porodice i društva, mislim da mi to kao skupštinska većina, ali i kao Srpska napredna stranka pokazujemo na delu“,  rekao je gradonačelnik Jovan Beč i podsetio da se na važnim funkcijama u lokalnoj administraciji, na mestu predsednika Skupštine grada i zamenika gradonačelnika, nalaze žene.

Osvrnuvši se na primedbe pojedinih opozicionih odbornika, gradonačelnik je naveo da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno 3.161 lice, što je, kako je naglasio, istorijski minimum za grad Smederevo, te da je od tog broja 1.465 žena.

Odbornici su usvojili i predloženi Program unapređenja socijalne zaštite na teritoriji grada za ovu godinu, a na današnjoj sednici je bilo reči i o sprovođenju mera poljoprivredne i ruralne politike o čemu su opozicioni odbornici imali drugačije mišljenje od ponuđenih rešenja i pozvali gradsku vlast da se više posveti ovoj problematici, kako bi se u direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima stekla prava slika o stanju u ovoj oblasti.

Skupština je usvojila i Predlog godišnjeg plana rada Gradskog štaba za vanredne situacije za tekuću godinu. Tokom rasprave na ovu temu, opozicioni odbornik Nebojša Jovanović zatražio je da Skupština grada bude obaveštena o objektivnim opasnostima transporta tečnog naftnog gasa koji prolazi kroz gradsku zonu, kao i kakva je procena rizika tog transporta, jer je to, kako je istakao, u interesu javnosti da zna.

Odbornici su usvojili Informaciju o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu. Opozicija je kritikovala neke od stavki u rashodima pojedinih javnih preduzeća, a najveća zamerka se odnosila na to što današnjoj raspravi nije prisustvovao najveći broj direktora javnih preduzeća.

Skupština je usvojila i Izveštaj o realizaciji programskih aktivnosti od opšteg značaja Crvenog krsta Smederevo za prošlu godinu, a na kraju današnje sednice, kao dopuna dnevnog reda, usvojena je i Odluka o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada Smedereva katastarskih parcela u Landolu i Vučaku, u obuhvatu planirane izgradnje kružnog toka saobraćajnica Kolarski put i obilaznice oko Smedereva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!