Otvoreno međunarodno putničko pristanište na Dunavu u Kostolcu

2. april 2022 – Kroz međunarodno pristanište na Dunavu u Kostolcu, prema predviđanjima, moglo bi da prođe 30.000 do 50.000 turista godišnje, a zasluženi turistički značaj dobijaju, osim Arheološkog parka Viminacijum, koji će biti i operater luke, i Požarevac, ergela Ljubičevo, pa i ceo Braničevski okrug.

Direktor Agencije za upravlјanje lukama Vuk Perović, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović i direktor Arheološkog parka Viminacijum Nemanja Mrđić otvorili su u četvrtak međunarodno putničko pristanište u Kostolcu.

Perović je naveo da je kostolačko pristanište sedmo po redu međunarodno putničko pristanište otvoreno za kruzere u Republici Srbiji

– Dunav je godinama unazad omilјena destinacija lјubitelјa kruzinga. U našu zemlјu kruzerima dolaze putnici iz Amerike, Kanade, Meksika, Izraela i Japana, te nas međunarodna putnička pristaništa povezuju sa celim svetom. Na taj način, turistima približavamo kulturne i istorijske znamenitosti Srbije. Pored toga, pristaništa doprinose povećanju lokalnih i ukupnih prihoda od nautičkog turizma. Stoga Agencija poseban akcenat stavlјa na njihov razvoj. U prethodnom periodu investirali smo sredstva u izgradnju lučke infrastrukture kostolačkog pristaništa i uspešno odabrali operatera. Kostolac ima potencijal da postane nezaobilazna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, pre svega zbog neposredne blizine arheološkog parka Viminacijum. Imajući u vidu značaj koji pristaništa imaju za unapređenje putničkog vodnog saobraćaja, nastavićemo sa ulaganjima u njihovu izgradnju. Pored toga, intenziviraćemo aktivnosti na promociji nautičkih potencijala Srbije. Posebno se zahvalјujemo Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je takođe investiralo u izgradnju ovog pristaništa, na naporima za pobolјšanje nautičkog turizma u Srbiji, rekao je Perović i dodao da je plan Agencije da u narednom periodu otvori preostala pristaništa na Dunavu i afirmiše kruzing na Savi, navodi se na sajtu Agencije za upravljanje lukama.

Foto: Agencija za upravljanje lukama

Skorašnji članci

error: Content is protected !!