Debata o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom 

SMEDEREVO, 11. mart 2022 – U okviru realizacije programa „Jednake mogućnosti“, koji Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije organizuje u partnerstvu sa Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Smederevo, danas je organizovana javna debata. Tema je bila „Aktivne lokalne samouprave u zaštiti od diskriminacije OSI – debata o značaju ljudskih prava i sprečavanju diskrimnacije osoba sa invaliditetom“.

Na skupu su govorili Slobodan Tomić, zamenik Zaštitnika građana Republike Srbije, Marija Milošević, aktivistkinja Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Smederevo, Ivana Gvozdenović, stručni radnik u Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom Smederevo, Dragan Stanić, član Gradskog veća grada Smedereva, Bosiljka Plećić, načelnica Odeljenja za javne službe u Gradskoj upravi Smederevo i Anika Živanović, novinarka lokalnih medija i dugogodišnji saradnik osoba sa invaliditetom. Facilitator je bila Jelena Stojanović, sekretar u Savezu slepih Srbije, a u uvodnom delu prisutnima se obratio i Rale Damjanović, predsednik Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Smederevo.

Na odlično organizovanoj javnoj debati iskustva sa predstavnicima lokalnih institucija, organizacija osoba sa invaliditetom i medija sa teritorije grada Smedereva podelili su sagovornici u okviru nekoliko tema, odnosno pitanja: Šta je diskriminacija uopšte i koliko su osobe sa invaliditetom uvek u prilici da prepoznaju diskriminaciju? Koje mehanizme zaštite od diskriminacije preduzimaju državne i lokalne institucije i na koji način osobe sa invaliditetom običčno reaguju kad prepoznaju diskriminaciju? Koliko zakonodavni okvir Republike Srbije pomaže u sprečavanju diskriminacije nad osobama sa invaliditetom kao jednom od najmarginalizovanijih grupa građana? Kako mediji izveštavaju o diskriminaciji nad osobama sa invaliditetom, koliko u tome pomažu, a koliko odmažu? Koje korake i mere  bi lokalne institucije trebalo da preduzmu kako bi osobe sa invaliditetom bile zaštićene od diskriminacije?

Učesnici skupa su izrazili uverenje da  će upravo ovakvim debatama, ali I zajedničkim zalaganjem i dodatnim naporima  uz podršku državnih i lokalnih institucija zajedno sa predstavnicima osoba sa  invaliditetom uticati na prevazilaženje prepreka i smanjenje diskriminacije u  lokalnoj zajednici.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!