Ko će na pijacama morati da ima fiskalnu kasu a ko ne

11. mart 2022 – Povodom uvođenja novog modela fiskalizacije, čija je primena obavezna od 1. maja ove godine, Ministarstvo finansija još jednom jednom je pojasnilo da su od te obaveze oslobođeni poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na pijačnim tezgama, ukoliko nisu registrovani kao preduzetnici kod Agencije za privredne registre. Obavezu fiskalizacije imaju oni koji se bave preprodajom, odnosno prodajom tuđe robe na pijačnim tezgama. Cilj je, kako se navodi, suzbijanje sive ekonomije i onemogućavanja nelojalne konkurencije koja zbog takvog načina poslovanja postoji na tržištu.

Rok za prelazak na novi model fiskalizacije je 30. april 2022. godine, a u ministarstvu ponavljaju da odlaganja tog roka – neće biti.

Do sada je, napominje se u saopštenju, oko 130.000 obveznika fiskalizacije prijavilo svoje poslovne prostore za prelazak na novi model, uključujući tu i prodavce, tačnije preprodavce na pijacama..

Novom uredbom, koja je juče usvojena na sednici Vlade Srbije, otvoren je novi rok za prijavu za subvencije za fisklaizaciju, od 15. marta do 5. aprila ove godine. Iz ministarstva pozivaju još jednom sve obveznike fiskalizacije da se prijave za subvencije i da što pre pređu na novi model.

Foto/ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!