CZKS: Ponovo radi bioskop – renoviran i osavremenjen

SMEDEREVO, 4. mart 2022 – Bioskop smederevskog Centra za kulturu ovog vikenda će, posle tromesečne pauze, ponovo primiti publiku. I to u novom ruhu; zamenjena su sedišta, pod, ali i ozvučenje, koje je sada među najsavremenijim u zemlji.

Sve urađeno koštalo je oko 5 miliona dinara, veći deo, nešto preko 3 miliona dinara su sredstva dobijena na konkursu Filmskog centra Srbije, a ostatak je obezbedio grad.

– Prvobitno je planirano da sve bude urađeno tokom prošle godine, ali su stigla dva velika filmska hita, „Toma“ i „Južni vetar“, koje nismo smeli da propustimo, pa je renoviranje odloženo. Sada se filmovi snimaju u digitalnom formatu, i slika i zvuk su mnogo bolji, pa moramo to da ispratimo i komforom koji nudimo gledaocima – objašnjava Dragoljub Martić, direktor ove ustanove kulture.

Nova sedišta su specijalno naručena, rađena baš za ovu salu, s obzirom da mora da se vodi računa o nagibu i međusobnoj udaljenosti, između sedišta i redova, po bioskopskim standardima koji trenutno vladaju u svetu. Svaki napredak ima svoje vrline, ali i svoje mane, ako se tako može uzeti činjenica da je zbog novih, komfornijih sedišta kapacitet smanjen sa 250 na 166 gledalaca.

Publika će moći da uživa u novom, kudikamo bogatijem zvuku. Zamenjene su zvučne kutije, postojeći 5.1 sistem je usavršen novim pojačalima i procesorima.

Bioskop ima klasičan laserski projektor, oni koji se razumeju, kažu najbolji u Srbiji, a uskoro će i on, možda već za nedelju dana, biti zamenjen – još novijim, poslednje generacije. Tako će i kvalitet i slike i zvuka, kako kaže Martić, biti na najviše nivou, onom kakav je u savremenim svetskim bioskopima.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!