Koja domaćinstva će imati pravo na povlašćene cene energenata?

4. mart 2022 – Vlada Srbije saopštila je da je pripremljena nova uredba o energetski ugroženom kupcu, čije donošenje treba da bude krajem prvog ili tokom drugog kvartala ove godine. Tom uredbom planira se povećanje broja energetski ugroženih kupaca tako da će umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće niže račune za električnu i toplotnu energiju ili za gas moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava. Kojih?

Tri su osnova za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca. Prva dva su materijalni, odnosno socijalni. Odnose se na one koji su ostvarili pravo na dečji dodatak ili socijalnu pomoć ili ukoliko primaju naknadu za izdržavanje člana porodice koji ima podređenu bolest, a treći kriterijum je zdravstveni: ko ima člana domaćinstva koji mora stalno da bude na aparatima, dakle neophodna mu je električna energija za održanje života, takvom domaćinstvu, bez obzira na materijalni status, ako se steknu uslovi, na primer zbog neplaćanja računa, EDS ne bi isključivao struju.

Povlašćeni kupci, po bilo kom od tih osnova, u bilo kom organu državne uprave ili instituciji da su stekli takav status, ta institucija je dužna da obavesti lokalnu samoupravu bez odlaganja, koja pa treba da obavesti tu osobu da je stekla status energetski zaštićenog kupca.

Za domaćinstva sa jednim članom osnovica za popust sada iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara. Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom biće omogućeno da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju.

Naime, novim Zakonom o energetici uveden je i status ugroženog kupca kada je toplotna energija u pitanju. Ako se stekne status, biće umanjeni računi i za struju i za toplotnu energiju, ili se može izabrati pomoć kada je nabavka gasa u pitanju.

Foto/ilustracija: podunavlje.info©

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!