PSSS: Zadovoljni ovogodišnjom Zimskom školom za poljoprivrednike

VP/SP/SD, 25. decembar 2021 –Poljoprivredna savetodavna i stručna služba „Smederevo“ (PSSS), već 14. put, zaredom, održala je Zimsku školu, odnosno seminar za poljoprivredne proizvođače u Podunavskom okrugu, po programu Ministarstva poljoprivrede. Poslednjeg dana seminara zamolili smo direktora, Gorana Pavlovića, da isnese utiske sa ovogodišnje trodnevne edukacije poljoprivrednih proizvođača.

„Teme koje su bile prisutne, zasnovane su na onome što tokom godine saznajemo od poljoprivrednih proizvođača – šta je problematično, šta se očekuje u budućnosti, kada je u pitanju tehnologija proizvodnje različitih kultura, ratarskih, voćarskih, povrtarskih, ili je u pitanju stočarstvo“, rekao je Pavlović.

On je podsetio da su prvog dana seminara, u Velikoj Plani, bile rezervisane teme iz oblasti ratarstva i stočarstva, dok su u Smederevskoj Palanci bile kombinovane teme iz ratarstva i voćarstva.

„U Smederevskoj Palanci se evidentno poslednjih godina proširuju plantaže, pre svega, pod višnjom, tako da je ta tema bila obrađena, kada govorimo o voćarstvu“, kazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, Smederevo je raznoliko sa poljoprivrednom proizvodnjom, ipak, trećeg dana seminara su dominirale teme iz oblasti voćarstva.

„U sva tri grada imali smo profesore i doktore i naučne radnike iz raznih instituta, fakulteta, semenskih i hemijskih kuća. Naravno tu su i naše koleginice i kolege, koji su imali obavezu da predstave teme zadate od strane Ministarstva poljoprivrede, kada je u pitanju agrarna politika, ili neki budući razvoj poljoprivredne proizvodnje u smeru dodate vrednosti poljoprivrednih proizvoda“, istakao je direktor PSSS „Smederevo“.

Pavlović je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim odzivom poljoprivrednika, u skladu sa propisanim merama u uslovima pandemije.

„Mi smo se prilagodili merama, da na svakom predavanju bude pedesetak polaznika. To smo i ostvarili i nadamo se da će iduće godine biti povoljnija situacija, da se vratimo na naš cilj – dnevno i po 100 polaznika, da bi što veći broj poljoprivrednih proizvođača bio upoznat sa novim tehnologijama i sa agrarnom politikom, kako lokalnih samouprava, tako i Ministarstva poljoprivrede“, zaključio je u izjavi za Podunavlje.info Goran Pavlović, direktor PSSS „Smederevo“ u Kolarima.

Foto: Podunavlje.info/PSSS „Smederevo“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!