Norveška za vas: Više od 8 miliona evra za projekte razvoja u Srbiji

BEOGRAD,13. oktobar 2021 – Kraljevina Norveška podržala je ujednačeni razvoj manje razvijenih gradova i opština i osnaživanje nacionalnih institucija sa više od osam miliona evra tokom poslednje tri godine preko projekta “Norveška za vas – Srbija”. Kroz različite projekte, 218 osoba dobilo je zaposlenje, 385 nezaposlenih unapredilo je svoje veštine za zapošljavanje, 162 mikro i mala preduzeća unapredila su svoje poslovanje, dok je infrastruktura poboljšana u devet opština čime je 48.000 građana dobilo bolje uslove života, saopšteno je danas.

Od septembra 2018. do sada, projekat je organizovao različite javne pozive i podržao više od 90 različitih projekata za unapređenje pristupa zapošljavanju, povećanje socijalne uključenosti, poboljšanje uslova života i lokalne infrastrukture, dok su aktivnosti sprovedene u 59 manje razvijenih lokalnih samouprava.

“Veoma smo zadovoljni što smo tokom tri godine uspeli da ostvarimo izuzetno značajne rezultate zajedno sa Kraljevinom Norveškom i doprinesemo ravnomernom regionalnom razvoju. Sa Norveškom imamo iskren i partnerski odnos u procesu integracija Srbije u Evropsku uniju, a od 2008. godine do danas, Kraljevina Norveška omogućila je Srbiji 100 miliona evra bespovratne podrške za razvoj”, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, tokom obeležavanja završetka projekta “Norveška za vas – Srbija”.

Projekat “Norveška za vas – Srbija” pružio je i podršku jačanju nacionalnih institucija, kroz unapređenje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije izradom Procene ekosistema informacione bezbednosti u Republici Srbiji sa Metodologijom za identifikaciju kritične informacione infrastrukture, kao i nabavkom platforme za organizaciju sajber vežbi, čime je unapređena spremnost ključnih institucija Republike Srbije da odgovore na sajber napade.

“Norveška dosledno podržava društveno-ekonomski razvoj Srbije već mnogo godina, a kroz različite projekte, izgradili smo snažno partnerstvo sa Vladom Srbije i različitim nacionalnim i lokalnim institucijama, što je bila osnova za naš zajednički uspeh. Naše prijateljstvo duboko je ukorenjeno i posebno mi je drago što smo mogli da iskažemo solidarnost s građanima Srbije tokom pandemije kovida-19, kada je to bilo najpotrebnije”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. Jorn Eugen Jelsta.

Kraljevina Norveška podržala je i jačanje zdravstvenog sistema i jedinica intenzivne nege nabavkom 20 respiratora i 25 uređaja za anesteziju i respiratorni monitoring, u maju i junu 2020. godine. Osim toga, Ministarstvo za evropske integracije dobilo je savremeni softver za prevođenje pravnih tekovina EU, što je doprinelo povećanju kvaliteta i brzine prevoda.

“Izuzetno mi je drago što na završetku projekta “Norveška za vas – Srbija” imamo značajne rezultate koje smo ostvarili u saradnji sa Vladom Srbije i Kraljevinom Norveškom, Ministarstvom za evropske integracije i ostalim resornim ministarstvima i nacionalnim i lokalnim institucijama. Ovaj projekat pokrivao je mnogo različitih oblasti, te smo tako odgovorili na potrebe ljudi, ispunivši mandat UNOPS-a da podrži izgradnju boljih života i podrži države u dostizanju održivog razvoja”, rekla je direktorka višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

Projekat “Norveška za vas – Srbija” finansira Kraljevina Norveška, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Foto: UNOPS/Igor Pavićević

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!