Počeo 52. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“

SMEDEREVO, 13 oktobar 2021 – U smederevskom Centru za kulturu sinoć je počeo 52. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“.

Na početku ove pesničke manifestacije, otvorena je izložba sasvim drugačija od svih do sada, „Artikviteti“. Popa D. Đurđeva, koji je 2014. godine dobio nagradu „Zlatni klјučić“. Smederevska publika sada ima priliku da ga upozna kao autora poezije koja se gleda. Izloženo je stotinak pesama. Neke su već objavlјene, a nešto će tek biti objavlјeno u knjizi koju priprema.

– Kada sam rekao da idem na „Smederevsku pesničku jesen“ da otvorim izložbu svojih vizuelnih pesama, pitali su me da li sam baš siguran u to. To su za mene uvek bile vizuelne pesme. Nisam ja izmislio rupu na saksiji. Mnogo pre mene to su uradili neki drugi lјudi. Kažu i da su u Srednjem veku nalazi primere vizuelnih pesama, a da ne kažem kada su stigli dadaisti, pa naša verzija, zenitisti, na kraju krajeva i sad signalisti.  Bio je pokušaj i onih klokotrista, koji se nije završio na najbolјi način – rekao je Pop D. Đurđev i dodao.

– Pesme su mogu praviti u formi stripa, rebusa, pesma koja može da se pravi od logotipa… Inače, ja sam objavio jednu knjigu pesama, gde su ove vizuelne pesme bile  između pravih stihova. Te vizuelne pesme imale su svoje naslove. Ljudi su, ipak, mislili da su to ilustracije. Onda sam morao da objašnjavam, dok nisam objavio knjigu u kojoj su bile samo takve pesme, a naslov je bio „Poezija koja se gleda“.  Ovu postavku zanimlјivim performansom otvorio je smederevski pesnik Jovica Tišma.

U programu „Pevam Smederevo“ – zavičajna pesnička baština  predstavlјen je smederevski pesnik Boško Đorđević koji više nije sa nama, a koji je ostavio neizbrisiv  trag u smederevskom poetskom stvaralaštvu.

Potom smo čuli nagrađene pesnike: Želјka Đurića, dobitnika Nagrade lokalnog lista “Naš glas”, za doprinos zavičajnom pesništvu, Dunju Petković, dobitnicu zavičajne Nagrade „Smederevski Orfej“.

Pet najuspešnijih autora sa Konkursa „Tomislav Stevanović“, za najbolјu pesmu o Smederevu, pročitali su svoje stihove. Pobednika će izabrati publika koja je sinoć bila na velikoj sceni smederevskog Centra za kulturu.

Predstavlјena je i knjiga “Pesma je stvorila svet”, Aleksandre Ljubisavlјević, prošlogodišnje dobitnice Nagrade “Smederevski Orfej”.

U muzičkom delu nastupio je etno-duo Brdarić, sestra i brat Bojana i Nebojša.

U okviru 52. Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen” večeras, u sredu 13. Oktobra, od 18 časova, u smederevskoj Narodnoj biblioteci biće održano međunarodno čitanje poezije „Godovi i versi“. Učestvovaće Marija Žoao Kantinjo, iz Portugalije; Ana Kovačević, Srbija; Jelena Vujanović, Republika Srpska; Sande Stojčevski, Severna Makedonija; Boško Suvajdžić, Srbija; Babken Simonjan, Jermenija; Milan Todorović, Srbija; Rozalba Fantastiko di Kastron, Italija i Vlasta Mladenović, Srbija.  U 19 časova i 30 minuta, u smederevskom Centru za kulturu u „Pesničkim meridijanima“ biće predstavlјen dobitnik  Povelјe „Zlatko Krasni“, Aleksandar Saša Petrov. Potom će biti predstavlјena edicija „Meridijani“ i na kraju dobitnik Nagrade „Zlatna struna“ – Ljilјana Gajović.

Foto: Smederevska pesnička jesen, printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!