Nautičari na Dunavu sprečili da sa sidrišta otkačene barže unište marinu

Izvor: Udruženje profesionalnih lađara Srbije, 11. oktobar 2021 – Jaka košava proteklih nekoliko dana izazvala je brojne probleme za plovidbu Dunavom. Prošlog četvrtka došlo je do sudar tankera ispod Pančevačkog mosta, a sledećeg dana u Novom Sadu je izbegnuta ogromna materijalna šteta kada su nautičari kluba Discont zaustavili teretne barže koje su se kretale slobodno i pretile da unište marinu i čamce na levoj obali Dunava i potencijalno udare u most i izazovu opštu obustavu plovidbe, saopštilo je Udruženje profesionalnih lađara Srbije.

Barže nisu bile propisno usidrene i zbog toga je, usled nepovoljnih metereoloških uslova, došlo do njihovog kretanja. Olakšavajuća okolnost je i nizak vodostaj pa te barže nisu razvile veliku brzinu tokom slobodnog kretanja.

Najstrašniji deo ove priče, navode iz UPLS, jeste da se ceo incident događao radnim danom oko 15 časovah. Lađari koji su primetili kretanje barži sa sidrišta su pokušali da pozovu kapetaniju pristaništa i patrolu granične policije, ali im se niko nije javio na radio vezu. Klasična rečna policija koja je reagovala na ovakve probleme je rasformirana ove godine i patrolni čamac im stoji vezan na Ribarskom ostrvu.

Lađari i nautičari su prepušteni sami sebi, bez nade da će se nešto promeniti uskoro, zaključuje se u saopštenju Upravnog dobra Udruženja profesionalnih lađara Srbije..

Foto: Udruženje profesionalnih lađara Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!