Predavanje „Fotografija i avangarda“ Jelene Matić, teoretičarke medija

SMEDEREVO, 28. septembar 2021 – Ovog u utorka, u Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu biće održano predavanje „Fotografija i avangarda“. Uz odgovarajući vizuelni sadržaj o tome će govoriti Jelena Matić, magistar teorije umetnosti i medija.

Razmišlјanje o fotografskoj slici kao mimetičkoj predstavi ili „ogledalu prirode“ se menja tokom i nakon Prvog svetskog rata. Za jedne rat je bio konačna bitka dobrog protiv zla, najava za novo bolјe doba koje dolazi. Za druge, kraj Bel epoka i rat doneli su razočaranje, omalovažavanje i prezir prema društvu, kulturi i tradiciji u umetnosti. Futurizam, Dada, Nadrealizam, Bauhaus i Konstruktivizam, videli su u fotografiji odlično sredstvo za iskazivanje i propagiranje svojih stavova i ideja. Nova generacija umetnika nije više želela da podražava, već da eksperimentiše, ruši i deformiše, istražuje brzinu, snove, fantazije, kao i dizajn, nove oblike i forme. Iz destrukcije „ogledala prirode“ nastali su fotogram, foto-montaža, foto-kolaž, solarizacija, preklapanje negativa i mnoge druge do tada atipične fotografske tehnike. Tokom programa će, uz odgovarajući ilustrativni materijal, biti predočeno šta su na polјu fotografije doneli umetnici avangarde.

Jelena Matić je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala na grupi za Teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bavi se istorijom i teorijom fotografije i umetnosti. Od 2003. do 2015. godine radila kao saradnica časopisa Refoto. Umetnička direktorka galerije Artget u 2015. godini. Kustoskinja i autorka velikog broja tekstova o istoriji i teoriji fotografije među kojima su tekstovi za kataloge izložbi domaćih i stranih umetnika, kao i za knjige: Evropski konteksti umetnosti XX veka u Vojvodini (Muzej Savremene Umetnosti Vojvodine, Novi Sad, 2008.), Istorija umetnosti XX vek, II i III tom (Orion Art, Beograd, 2012, i 2014.). U izdanju galerije Artget i Kulturnog centra Beograda 2017. godine objavila knjigu Kratka istorija fotografije. Od 2018. godine radi kao stručna saradnica za predmet Razvoj fotografskog medija na katedri Primenjena grafika (modul fotografija) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Krajem 2019. godine je pokrenula blog Image&Box: On Photography

Početak predavanja zakazan je za 18 i 30, ulaz je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!