Pokret Tvrđava: Da li šljaka za nasipanje puteva sadrži opasne materije

SMEDEREVO, 1. septembar 2021 – Povodom najavljene rekonstrukcije puteva nasipanjem šljake danas se saopštenjem oglasio Pokret Tvrđava iznoseći sumnju da ta šljaka u sebi sadrži niz hemijskih supstanci iz procesa proizvodnje koje mogu biti opasne, zbog čega će, kako su najavili, uz finansijsku pomoć zabrinutih sugrađana, uraditi analizu šljake u akreditovanoj laboratoriji. U međuvremenu, apeluju na nadležne da ne započinju sa nasipanjem potencijalno opasnog otpada koji može da ugrozi zdravlje ljudi.

Uvidom u projektnu dokumentaciju, kako navode u saopštenju, otkrili su da se planira rekonstrukcija puteva na području Grada Smedereva i okoline, nasipanje visokopećnom otpadnom šljakom iz smederevske železare, u debljini od 15 santimetara.

Po saznanjima Pokreta, kompanija Nesam inženjering iz Smederevske Palanke, koja je dobila posao rekontrukcije puteva u Smederevu, otkupila je 1,5 miliona tona visokopećne otpadne šljake od Železare Smederevo, a uvidom u njihov plan projekta, kako tvrde, otkrili su da će upravo tu šljaku koristiti da bi nasipalaiputeve.

Probleme je u tome, objašnjavaju, što postoji osnovana sumnja, da otpadna šljaka (troska) iz smederevske železare nije adekvatno tretirana i da potencijalno u sebi sadrži niz teških metala koji mogu biti izuzetno opasni po zdravlje čoveka ukoliko prodru u zemljište i vodu ili se udahnu kroz vazduh.

Ukoliko se u analizama ustanove nedozvoljene koncentracije teških metala, kako najavljuju, zahtevaće da poslovi rekonstrukcije puteva nasipanjem šljake budu momentalno obustavljeni.

Foto: Pokret Tvrđava

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!