Poboljšanje infrastrukture u Malom Krivaku uz pomoć EU

SMEDEREVO, 3. jun 2019 – Svečanost povodom završetka projekta „Poboljšanje infrastrukture u jednom od najvećih naselja u Srbiji“, a reč je o Malom Krivaku u Smederevu, najavljena je za ovu sredu. na lokaciji objekta vakuumske stanice kod Želvoza, a potom i u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo.

Mali Krivak, po podacima EU podrške za inkluziju Romkinja i Roma, ima više od 3.000 stanovnika  jedno od najstarijih i najvećih romskih naselja u Srbiji. Nalazi se u plavnom području starog korita reke Jezave u industrijskoj zoni grada. Postoji od 18. veka i sada broji više od 329 kuća.. Spontano nastalo naselje se razvijalo bez ikakvog plana i kontrole, bez adekvatne infrastrukture, na lokaciji nepovoljnoj za stambenu izgradnju. Objekti za stanovanje su se vremenom transformisali od prizemnih, od lima i kartona, u objekte zidane od čvrstog materijala sa više nadzemnih etaža. Naselje se prostire na površini od oko 12 hektara. Približno 240 objekata ispunjava uslove za stanovanje, 85 je potrebno adaptirati, a oko 12 ukloniti i porodice raseliti, po oceni sprovodilaca projekta.

Promotivnoj konferenciji u sredu prisustvovaće predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva finansija – Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i predstavnici lokalne samouprave, saopšteno je danas.

Foto: Printscreen/Studija Procena stanja u podstandardnim romskim naseljima u 21 opštini u Srbiji

Skorašnji članci

error: Content is protected !!