Izmene Zakona o vodama za sada povučene iz skupštinske procedure

24. jul 2021 – Predsednik Aleksandar Vučić nije potpisao Izmene zakona o vodama i taj akt biće vraćen Skupštini na ponovno odlučivanje, potvrđeno je prošle nedelje. U javnosti je, podsećamo, bilo kritika na odredbu koja omogućava direktnu pogodbu prilikom zakupa vodnog zemljišta.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu obratio se javnosti povodom najnovijih dešavanja u vezi sa izmenama Zakona o vodama kako bi pružili preciznije informacije o pravnoj proceduri.

Povodom navoda koji su se pojavili u medijima, a u vezi sa nepotpisivanjem izmena Zakona o vodama od strane Predsednika Republike, RERI i WWF Adria obaveštavaju javnost da je Ustavom Republike Srbije propisano da se u slučaju odbijanja Predsednika da određeni zakon potpiše, isti vraća Narodnoj skupštini Republike Srbije na ponovno odlučivanje. Ukoliko bi Narodna skupština odlučila da ponovo glasa o istom zakonu (iste sadržine) koji je Predsednik Republike vratio na odlučivanje, zakon se izglasava većinom od ukupnog broja poslanika, nakon čega je Predsednik dužan da zakon proglasi, navodi se u saopštenju RERI.

Zbog svega toga, iz RERI i WWF Adria zahtevaju da se o novom Zakonu o vodama ili eventualnim izmenama postojećeg pokrene sveobuhvatna društvena diskusija i javna rasprava u koju će se uključiti zainteresovana javnost, struka i organizacije. Odbijaju, kako kažu, da prihvate princip po kome se, iza zatvorenih vrata i „neposrednom pogodbom“, zakoni pišu po nalozima ili u interesu određenih grupa, u dogovoru sa ljudima koji u tom trenutku vrše vlast.

Peticiju koju see pokrenule ove dve organizacije, da se građanima dozvoli da se izjasne neposrednim putem, odnosno putem referenduma, o tome kako će se raspolagati njihovim rekama, do ovog časa, potpisalo je bezmalo 70 hiljada ljudi.

Foto/ilustracija: pixabax.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!