Ikona Svetog Jovana Zlatoustog zablistala novim sjajem

SMEDEREVO,  4. jul 20121 – Ikonu Svetog Jovana Zlatoustog naslikao je nepoznati ruski umetnik sredinom 19. veka za svetogorski manastir posvećen ovom svetitelјu. Ikona  je bila u veoma lošem stanju, sa brojnim fizičkim oštećenjima, tako da nije bila izlagana, niti publikovana. U okviru druge faze projekta „Ruska umetnost u smederevskom muzeju: konzervacija i restauracija slika i ikona“, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, ikona je ove godine prošla kroz odgovarajući tretman i sa ostalim delima će biti predstavlјena na izložbi koju ćemo organizovati tokom naredne godine, objavio je protekle nedelje Muzej u Smederevu.

Ikona ima zanimljivu istoriju. Uz blagoslov manastirskog bratstva, darovana je Smederevcu Vladimiru Ljotiću (1845-1912), konzulu Srbije u Solunu u periodima između 1890-1894. i 1904-1909. godine. Do kraja Drugog svetskog rata bila je čuvana u njegovoj porodičnoj kući u Smederevu, nakon čega je brigu o njoj preuzeo Vitomir Petrović, čuvar rasadnika i konfiskovane kuće i imanja porodice Ljotić. Za Umetničku zbirku Muzeja u Smederevu, Sveti Jovan Zlatousti otkuplјen je u junu 1976. godine.

Muzej u Smederevu zahvalјuje se konzervatorki Vanji Jovanović na uspešno izvršenim konzervatorsko-restauratorskim radovima u procesu „oživlјavanja“ ovog izuzetno vrednog umetničkog dela.

Tekst pripremila: Snežana Cvetković, kustoskinja istoričarka umetnosti Muzeja u Smederevu.

Foto: Muzej u Smederevu

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!