Tehnički pregledi vozila od ovog ponedeljka: Pazi, snima se!

4. jul 2021 –  Sutra stupa na snagu izmenjeni Pravilnik o tehničkoj ispravnosti vozila koji, između ostalog, podrazumeva da od kvaliteta izduvnih gasova i ovalnosti kočnica zavisi ocena tehničke ispravnosti vozila, ali je, barem u tom delu, njegova primena odložena na dve godine. Ipak, oni koji od sutra voze svoje automobile na tehnički pregled treba da obrate pažnju na nova pravila, jer bi, zbog neispunjenih novih uslova, na stotine firmi za tehnički pregled mogle da ostanu bez dozvole za rad, pa lako može da se dogodi da poljube zatvorena vrata servisa u kome su bili namerni da to obave.

Naime, jedna od novina je da će svaki tehnički pregled biti sniman sa dve kamere. Vlasnik stanice za tehnički pregled obavezan je da čuva ove snimke godinu dana i da ih da na uvid policiji ukoliko ona želi da proveri podatke o tehničkoj ispravnosti vozila. Nakon prelaznog perioda, kamere će biti povezane s centralom MUP, tako da će saobraćajna policija moći uživo da prati tok pregleda .

Pravilnikom su definisane i mere linije, pristupni put parking-mesta, oprema i uslovi u vezi sa ljudstvom koje firma za proveru tehničke ispravnosti vozila mora da ima. Tako, recimo, firma registrovana za tehnički pregled mora da ima prostor od najmanje 15 metara dužine i 10 metara prostora ispred da bi se tu registrovao putnički automobil, dok je za teretna vozila potreban prostor od 23 metra dužine, sa 18 metara ispred.

Uz ovo i podatak da se godišnje u Srbiji registruje 2.300.000 vozila, a njihova prosečna starost je 15-16 godina.

Foto/ilustracija: AMSS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!