DW: Pandemija i novo tržište – Piratski proizvodi teški stotine milijardi

Izvor: DW, 9. jun 2021 – Bezvredne zaštitne maske, brzi testovi koji ne funkcionišu, sredstva za dezinfekciju…  Tokom pandemije prevaranti zarađuju milijarde na falsifikovanim proizvodima. Ali nisu medicinski proizvodi jedino polje gde piraterija uzima maha. Pandemija je otvorila novo, ogromno tržište, piše Dojče Vele na srpskom.

„Bili smo u situaciji da industrija nije odmah bila kadra da proizvede ove potrepštine u količini koju je zahtevalo tržište. Falsifikatori su bili suludo brzi,“ kaže Paul Majer, direktor Evropske osmatračnice za povredu prava na intelektualnu svojinu.

Naime, samo par dana nakon što je prošlog proleća primećen manjak zaštitnih maski, tržište su preplavile ponude iz Kine. Često maske sa Dalekog istoka, premda na prvi pogled sasvim uobičajene, nisu ispunjavale minimume koje propisuje EU.

„Ti ljudi koji ih prave nisu trivijalni kriminalci. Oni su veoma opaki. To objašnjava činjenicu da reaguju tako brzo i organizovano. Kad držite piratski proizvod u ruci, često odmah primetite da to ne može biti kvalitet kakav poznajete. Na internetu to ne možete primetiti jer prodavci piratskih proizvoda koriste fotografije originalnih“, kaže Majer.

Majer preporučuje da se barem kupuje preko proverenih onlajn-šopova ili onih čija internet-adresa počinje sa „https“. Takvi su obično sigurniji od onih koji počinju klasičnim „http“.

Lekove i druge medicinske proizvode valja nabavljati samo u licenciranim internet-apotekama. Inače, može biti opasno po zdravlje. „Ništa se lakše ne kopira nego pilula. Taj oblik svako može da postigne. Važno je, naravno, od čega se ona sastoji, a to nijedan potrošač ne može da proveri“, kaže Majer i dodaje da falsifikovani lekovi često nemaju nikakvo dejstvo, ali da mogu biti pogrešno dozirani ili čak otrovni.

EU je ovih dana donela odluku da narednih godina prioritetno tretira organizovani kriminal na internetu – u koji spada i piraterija. Majer zaključuje: „To je verovatno borba bez kraja i konačne pobede. Ali tu borbu moramo da vodimo.“

Izvor: Deutsche Welle (DW), foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci