Eksplozija u Smederevu 5. juna – na današnji dan pre 80 godina

SMEDEREVO,5. jun 2021 –  Prođe 80 godina od najveće tragedije u istoriji Smedereva. I ove godine se, po tradiciji, u 14 i 14 čuo pisak lokomotive sa železničke stanice, održana je komemoracija pored spomenika stradalima, kojoj je prethodio parastos kod spomen-kosturnice na Starom groblju. Položeni su venci na spomenik, bila je tu i baka Jelica Jovanović, 93 tu su joj, u vreme eksplozije trinaestogodišnja devojčica.

Između svega toga, u Muzeju u Smederevu svečano je otvorena izložba ovim povodom, najavljeno i predstavljanje knjige Miroslava P. Lazića „Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. godine“.

Tog 5. juna, u eksploziji municije uskladištene u Tvrđavi, porušeno je Smederevo, stradalo je mnogo ljudi. Koliko – nikada tačno nije sračunato, pa ni objavljeno, brojke se kreću od nekoliko stotina, preko 1.200, pa 2.500 do čak 5 hiljada stradalih. Ova potonja je najmanje verovatna, jer je Smederevo tada imalo 11.000 stanovnika, uz ogradu da je tog dana, s obzirom da je bio pazarni – četvrtak, a i kraj školske godine, preuzimala su se svedočanstva, procena da je u varoši bilo bar dve hiljade ljudi više no obično. Srušen je veliki deo grada, i tu ima preterivanja – navodi se čak da je od 2.393 kuće, koliko je Smederevo tada imalo, samo 25 ostalo netaknuto, ali je činjenica da je eksplozija prouzrokovala katastrofu, da je maltene svaki objekat u širem gradskom području stradao. Razrušen je kompletan centar, a stakla su popucala i crepovi pootpadali na kućama na periferiji. Na samom mestu eksplozije nastao je krater od pedesetak metara u prečniku i dubok desetak metara. Podrhtavanje tla se osetilo u Velikoj Plani, Vršcu, Beloj Crkvi, Beogradu…

Od još jezivije sudbine od one koju je doživelo, Smederevo je spaslo drevno zdanje. Da nije bilo bedema Tvrđava, slažu se i laici i stručnjaci, Smederevo bi tog dana bukvalno nestalo. O uzrocima tragedije postoje nekolike teorije, a sve one koje zanimaju detalji o ovom tragičnom događaju, a ima toga mnogo, neki znani a neki se i po prvi put pojavljuju u javnosti, upućujemo na na početku pomenutu knjigu Miroslava P. Lazića „Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. godine“, čija će zvanična promocija biti 11. ovog meseca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!