Najava događaja kojima će biti obeleženo 80 godina od tragedije 5. juna

SMEDEREVO, 1, jun 2021 – U subotu se navršava 80 godina otkako je Smederevo pogodila najveća nesreća u viševekovnoj istoriji ovog grada. Parastos žrtvama Petojunske tragedije i polaganje venaca na Spomen-kosturnicu na Starom groblјu, po tradiciji, biće u podne, pre komemorativnog okuplјanja ispred Spomenika 5. jun u vreme eksplozije.

Između ta dva skupa, u 13 sati, u Muzeju u Smederevu biće predstavlјanje najnovije istoriografske studije „Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. godine – 80 godina“, potom i otvaranje istoimene izložbe. Autor izložbe i publikacije je Miroslav P. Lazić, viši kustos istoričar ovog muzeja. Prvi put će biti prikazane fotografije koje do sada nisu izlagane, kao i arhivski dokumenti i muzealije iz istorijske zbirke Muzeja u Smederevu u vezi sa ovim tragičnim događajem.

Istorijski arhiv u Smederevu povodom obeležavanja osamdeset godina od eksplozije municije u Smederevskoj tvrđavi organizuje naučnu konferencija na kojoj učestvuje više eminentnih stručnjaka. Po završetku konferencije, koja će biti u Regionalnom centru, u prostorijama arhiva u 18 sati biće otvorena izložba „Izbrisani grad“,  čiji su autori dr Danijela M. Milošević i Neda M. Mirić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!