Objavljen program ovogodišnjih, 38. po redu Nušićevih dana

SMEDEREVO, 1. jun 2021 – Pozorišni festival „Nušićevi dani“ biće održan po 38. put u Smederevu, ove godine od 13. do 20. juna, a danas je najavljen i kompletan program manifestacije.

„U susret Nušićevim danima“ biće u znaku tribine „Teatralizacija vlasti u komedijama Branislava Nušića“ koja će biti održana 10. juna sa početkom u 18 i 30. O temi kojoj je posvećen program govoriće dr Aleksandar Pejčić, viši naučni saradnik na Institutu za književnost i umetnost.

Pretfestivalski program počeće 13. juna predstavom za decu „Kli i Klak“ u izvođenju Čiča Mičinog pozorišta iz Beograda, prema tekstu i u režiji Mateje Popovića. Predstava će biti izvedena sa početkom u 12 sati.

Istog dana, sa početkom u 20 sati, biće izvedena predstava Okret teatra „Autobiografija“ po delu Branislava Nušić, a u režiji Jovana Grujića.

Drugi dan pretfestivalskog programa, 14. jun,  donosi još jednu predstavu za decu – „Čudotvorno kresivo“ u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović. Predstava počinje u 12 sati.

Goran Balančević vodiće radionicu „Kako oživeti lutku“ koja ima za cilј da se deci i mladima približi lutkarsko pozorište kroz upoznavanje sa vrstama lutaka kao i sa načinom na koji se animiraju i pokreću.

Radionicu „Kako se pravi scenska magija?“ vodiće Boris Čakširan i u okviru nje deci i mladima bili bi kroz objašnjenja približeni procesi pravlјenja scenskih lutaka, kostima, kao i scenografskih elemenata.

Obe radionice koje traju po jedan sat namenjene su uzrastu 4+.

U večernjem terminu, sa početkom u 20 sati, glumci pozorišta „Dragolјub Milosavlјević Gula“ iz Petrovac na Mlavi nastupiće na sceni Centra za kulturu Smederevo sa predstavom „Ne očajavajte nikad“ koju je prema delu Branislava Nušića režirao Miloš Jagodić.

Program svečanog otvaranja festivala biće 15. juna i obuhvatiće tradicionalno polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću, kao i otvaranje izložbe „Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića“ koja će biti realizovana u saradnji sa Nušić fondacijom.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala, koje će početi u 20 sati, biće izvedena prva od predstava koje će publika moći da prati u okviru festivalskog programa – „Divlјe meso“ Beogradskog dramskog pozorišta. Predstavu je režirao Jagoš Marković, koji je i adaptirao tekst Gorana Stefanovskog.

Narodno pozorište Subotica gostuje u festivalskom programu Nušićevih dana 16. juna sa predstavom „Ožalošćena porodica“,  koju je prema jednom od najpoznatijih komada Branislava Nušića režirao Andrej Boka. Predstava će biti igrana na mađarskom jeziku, uz srpski titl. „

Predstava „Za sada je sve OK“ u izvođenju Kruševačkog pozorišta pred festivalskom publikom će se naći 17. juna. Po tekstu Nataše Rajković „Prozor“ predstavu je režirala Snežana Trišić.

U okviru festivalskog programa, 18. juna, biće izvedena i predstava „Pokondirena tikva“ Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca. Prema delu Jovana Sterije Popovića predstavu je režirala Đurđa Tešić.

Poslednja u nizu predstava koje će biti igrane u festivalskom programu je „Pučina“ u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koju je prema Nušićevom delu režirao Egon Savin.

Sve festivalske predstave biće igrane sa početkom u 20 sati.

Na završnoj večeri, 20. juna, u okviru programa svečane dodele nagrada biće dodelјene:

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru

Nušićeva nagrada za najbolјu predstavu u celini na osnovu odluke žirija

Nušićeva nagrada za najbolјu predstavu u celini na osnovu glasova publike

Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu

Nakon dodele nagrada biće izvedena kabaretska predstava „Nušić i prijatelјi“ u okviru koje će nastupiti Gordana Đurđević Dimić, Vesna Stanković, Isidora Minić, Nebojša Dugalić, Slobodan Boda Ninković, Andrej Šepetkovski, Miki Damjanović, Vladimir Preradović Lord i Bend Sumnjiva lica.

Selektor predstava za festivalski program je i ove godine dramski pisac i reditelј Bratislav Petković, koji, nažalost, više nije među nama.

Ulaz je besplatan za program „Teatralizacija vlasti u komedijama Branislava Nušića“. Cena ulaznice za predstave za decu „Kli i Klak“ i „Čudotvorno kresivo“ u pretfestivalskom programu je 200 dinara.

Ulaz je slobodan za predstave „Autobiografija“ i „Ne očajavajte nikad“ u pretfestivalskom programu. Cena ulaznice za predstave u festivalskom programu je 500 dinara. Cena ulaznica za program svečane dodele nagrada i kabaretsku predstavu „Nušić i prijatelјi“ je 300 dinara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!