Filić-filmić – Festival u spomen na tragično nastradalog Stefana Filića

VELIKA PLANA, 22. maj 2021 – Sinoć je u Velikoj Plani, u sali bioskopa Centra za kulturu Masuka, održan prvi republički Školski festival kratkih filmova. Festival pod nazivom „Filić-filmić“, čija je tema bilo vršnjačko nasilјe, održan je u znak sećanja na Stefana Filića, učenika srednje Ekonomsko-ugostitelјske škole, koga su 2. februara prošle godine, nakon bezazlene verbalne čarke, šutirajući ga u glavu, ubili njegovi vršnjaci.

Autori filmova su se nadmetali u dve kategorije. U prvoj su bili učenici osmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole a u drugoj učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole.

Pristiglo je 17 kratkih filmova iz 12 osnovnih škola. Osim iz Velike Plane autori su i učenici iz Knića, Novog Sada, Subotice, Smederevske Palanke, Novog Bečeja i Velikog Gradišta.

Prikazano je osam filmova, a gledaoci su glasanjem za najbolјi proglasili ostvarenje „Biti drugačiji nije sramota“, čiji je autor Milica Matić, iz Ekonomsko-ugostitelјske škole u Velikoj Plani.

Po oceni stručnog žirija, čiji je predsednik bio profesor istorije Predrag Georgijev, u kategoriji mlađih učenika najbolјi je film „Crno beli svet u bojama“ Stanislave Gvožđarev i Dragane Džigurski iz OŠ „Stančić Milan Uča“ iz sela Kumane, opština Novi Bečej, dok je u kategoriji starijih učenika najbolјi film „Nasilјe sa interneta“ Anđele Nastasijević iz srednje škole „Milivoje Vasić“ u Velikom Gradištu.

Stefan Filić je bio odličan učenik a hobi mu je bio da snima kratke filmove.

– U dogovoru sa njegovom porodicom i zahvalјujući njihovoj nesebičnoj moranoj i materijalnoj pomoći naša škola je rešila da osnuje festival školskog filma koji će nositi Stefanovo ime. Cilј nam je da njegova žrtva bude opomena svakom vremenu i svim lјudima da nasilјe više nikad ne sme da se ponovi – rekla je direktor Ekonomsko-ugostitelјske škole Aleksandra Ilić.

Festivalu su prisustvovali roditelјi ubijenog učenika, kao i celo rukovodstvo opštine Velika Plana.

Preuzeto sa: srbijaisrpska.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!