Nama je bio „zastareo“ i „prevaziđen“, a svet mu se i dalje divi

22. maj 2021- Ko se ovih dana zatekne na Tajms skveru u Njujorku, a dolazi s ovih prostora, može da pomisli da mu je vremeplov najzad proradio. Crveni kisok! Isti onaj na kome smo nekada kupovali novine i cigarete, tramvajske karte, čuvene viršle, koje se tada još nisu zvale hot dog, sa jogurtom u tetrapaku, onom pravom, izvornom, „na trouglove“…

Izložen je tu u okviru projekta Tajms Skver Transmišn, sada je u funkciji kabine iz koje DJ pušta muziku, a ide i lajv-strim, tako da može da se vidi u celom svetu. U Njujorku, interesantno, ima još jedan takav; nalazi se u stalnoj postavci Muzeja moderne umetnosti, jednom od verovatno najčuvenijih u toj sferi, poznatom i kao MoMA.

Net je čudo, pa sada, u današnje vreme, ako se baš kapricirate u traženju, ovakav kiosk možete da nađete u Berlinu, u Krojcbergu, do duše žuti, u Varšavi, gde ga policija još uvek koristi ispred nekih ambasada kao kućice za čuvare, do duše plavi… Ima ga čak u Kazahstanu, gde je poslastičarnica, e taj je crveni.

Ima ga svuda, samo kod nas ne. Neki primerci u jadnom stanju su slikani u Beogradu, Kragujevcu, Zaječaru, Gornjem Milanovcu… Uglavnom su napušteni i zarasli u travu, porazbijanih stakala. Jer, kod nas je svojedobno proglašen za „zastareo“ i „prevaziđen“, zamenjen je, najčešće, metalnim nakazama. Sećam se da se trafikantkinja ispred moje zgrade žalila da je u njemu „leti vrućina a zimi ’ladno“. Onda je dobila pomenutu metalnu nakazu, u kojoj je takođe bilo „leti vrućina a zimi ’ladno“, ali napredak je napredak…

Bilo ih je u svakom gradu, maltene u svakom selu u počivšoj državi. Napravljeno je više od 7.500 komada u slovenačkoj firmi Imgrad iz Ljutomera. I bio je jedan od vrlo uspešnih izvoznih proizvoda ondašnje Jugoslavije. Prodavani su gotovo svim evropskim i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, u Africi, na Bliskom istoku, ’aj’ to su bili nesvrstani, ali su slati i u SAD. Tako sad nisu morali da ih uvoze za ovu manifestaciju, samo je trebalo da nađu neki i malo ga doteraju.

K 67, kako se kiosk zvanično zove, projektovao je Saša Mehtig, slovenački dizajner. Ime je dobio po godini kada je prijavljen nacrt, skraćenica za kiosk 1967, a proizvodnja je počela 1968. Zanimljivo da se Mehtig, kome je sada 80 godina, i živ je, ako je verovati Vikipediji, nije obogatio od svog čeda. Godinama je vodio sudski spor sa firmom iz Ljutomera, na kraju ga je dobio, ali je, pred raspad Jugoslavije, dodeljenu mu sumu inflacija pojela. Ako mu je za utehu, K 67 mu je doneo mesto u Kući slavnih svetskih dizajnera.

Njima taj kiosk nije „zastareo“i „prevaziđen“. Naprotiv, smatraju ga za vanvremenski, tako stoji u obrazloženju.

Foto/ilustracije: archipanic.com, Vikipedija, K 67 Red Kiosk FB

Skorašnji članci

error: Content is protected !!